De kaap van twee miljoen ingevulde enquêtes is voltooid. Maar we zullen doorgaan, want de Grote Coronastudie blijft erg relevant. Op dinsdag 5 mei roepen de wetenschappers opnieuw iedereen op de vragenlijst in te vullen.
 
Sinds maandag zitten we in fase 1A van de exitstrategie. De eerste maatregelen werden versoepeld. “Maar de coronacrisis blijft nog een hele tijd wegen op ons dagelijks leven”, zegt prof. Philippe Beutels (UAntwerpen). “We moeten alle parameters blijven opvolgen: voor de curve waar we met zijn allen verantwoordelijk voor zijn, en voor de beleidsmakers om de verschillende belangen op medisch, sociaal en economisch vlak tegen elkaar te kunnen afwegen.”
 
Daarom blijft het belangrijk om elke dinsdag even tijd te maken voor de Grote Coronastudie van de Universiteit Antwerpen, mee ondersteund door UHasselt, KU Leuven en ULB. De voorbije zeven weken werd de enquête alles samengeteld liefst 2 037 239 keer ingevuld. Ook als je nog niet eerder deelnam, is het nog steeds bijzonder waardevol wanneer je dat nu voor de eerste keer doet. De bevraging van deze week gaat nog wat dieper in op het in huis halen en het gebruik van mondmaskers, en polst ook naar het eventuele gebruik van de noodopvang op scholen.
 
Welzijn gelinkt aan inkomen
Uit de analyses van de voorbije zeven golven leren de wetenschappers onder meer dat de lockdown in de eerste plaats het mentale welzijnsniveau aantast van mensen die het financieel moeilijker hebben. “Het zijn net ook die groepen die minder kans hebben op sociale ontspanningsactiviteiten, zoals een babbeltje slaan in open lucht of het maken van een fietstochtje,” weet prof. Thomas Neyens (UHasselt/ KU Leuven). “We zien dat ook bij alleenstaanden.”

Mensen die het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, rapporteren ook beduidend vaker familiale spanningen. Mensen die in een eengezinswoning leven en mensen die die hun job kunnen behouden: dat is het profiel van de burger die de quarantaine doorgaans zonder veel (mentale) kleerscheuren doorkomt.

De kleuren verwijzen naar de financiële situatie van de respondenten: lichtblauw komt zeer gemakkelijk rond, geel heeft het financieel moeilijk. (Grafiek beschikbaar in de bijlage en op https://corona-studie.shinyapps.io/corona-studie/)
 
De gemiddelde 65-plusser in ons land houdt zich beter aan de fysieke afstandsregels: meer dan 80 procent geeft aan altijd de 1,5m-regel te respecteren. In de categorie 18 tot 65 doet zowat 65 procent dat altijd, bij de minderjarigen maar net iets meer dan de helft. In die twee laatste leeftijdsgroepen zijn er wel veel respondenten die aangeven ‘meestal’ de regels te respecteren.

De enquête kan opnieuw in vier talen worden ingevuld op dinsdag 5 mei van 10 tot 22 uur. www.corona-studie.be / www.etude-corona.be / www.corona-study.be / www.corona-befragung.be

Wie een overzicht van de Grote Coronastudie tot dusver zoekt om zo evoluties te kunnen bekijken, kan terecht op https://corona-studie.shinyapps.io/corona-studie/, een werkstuk van Jonas Crevecoeur (KU Leuven).

Afbeelding: www.uantwerpen.be