Khandwa in India, de vijf jarige Saroo Brierley stapt in een lege trein die wegrijdt en komt terecht in Calcutta hij blijft in leven door onder andere op een vuilnisbelt zijn kostje bij elkaar te zoeken en slaapt op straat. Na wekenlang in zijn eentje te overleven in de ruige straten van Calcutta komt hij uiteindelijk terecht in een soort weeshuis. Vandaaruit wordt hij geadopteerd door een Australisch echtpaar, dat later nog een ander kind uit India adopteert.

30 jaar later, Saroo is een succesvolle student. Op een avond bij vrienden wordt Indiaas gegeten. Saroo ziet daar een bepaalde gefrituurde, knalrode, lekkernij hij herkent het en allerlei beelden komen terug, onder andere van het treinstation waar hij zijn broertje is kwijtgeraakt. Hij gaat zich verdiepen in zijn afkomst en wil weten waar hij vandaan komt. Dit wordt een ware obsessie voor hem waardoor het misloopt met zijn vriendin. Saroo zoekt op Google Earth naar beelden om zijn geboorteplaats terug te vinden. Uiteindelijk lukt hem dat en vindt hij zijn moeder terug, die altijd op hem gewacht heeft.

Aan het eind van de film wordt de reden van de titel, Lion, pas duidelijk. Saroo kwam er bij de ontmoeting met zijn moeder achter dat hij zijn naam niet goed uitgesproken had. Zijn naam luidde Sheru, een woord dat “leeuw” betekent in het Hindi

Regie: Garth Davis

Cast: Dev Patel, Rooney Mara, Nicole Kidman, David Wenham

Muziek: Volker Berteklmann, Dustin O’Halloran

Genre: Drama, Biografie

Specificatie: 129min

Distributie: Entertainment Film