Rubens’ tronies
 
Een boeiende spreker trakteert je op een inspirerende lezing over kunst. Mooier kan een zondag niet starten. KMSKA-onderzoeker Nico Van Hout bestudeerde de meer dan 120 hoofdstudies of ‘tronies’ die Rubens maakte. 

Déjà vu
Rubens is als opera, maar dan uitgevoerd in verf. Want net als in opera voert de grootmeester in elk van zijn composities diverse personages ten tonele. Ze krijgen gestalte in markante koppen die een ongelofelijke zeggingskracht en charisma uitstralen. Die koppen ‘knipt en plakt’ Rubens bij elkaar tot overtuigende mythologische, Bijbelse en historische taferelen. Vergelijk het gerust een beetje met Photoshop.
 
In elk van zijn composities ontmoeten we dezelfde personages. Die recyclage van karakterkoppen bezorgt de toeschouwer dan ook vaak een déjà vu-gevoel.
Winstbejag
De studies van Rubens zijn niet als autonome kunstwerken bedoeld. Dat worden ze pas na Rubens’ overlijden. De belangstelling van kunstliefhebbers en -handelaars is zó groot dat men de Rubenskoppen uit de panelen zaagt. Een enkele kop brengt immers meer geld op dan één paneel met twee of drie koppen.
 
Deze lezing van Nico van Hout is een uitgelezen kans om meer te weten te komen over de Rubenskoppen. Van Hout bestudeerde de meer dan 120 hoofdstudies of ‘tronies’ in functie van het Corpus Rubenianum Ludwig Burchard, de oeuvrecatalogus van de meester.

Nico Van Hout werd geboren in 1967.
Hij studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Gent en conservatie en restauratie van schilderijen aan het HISK in Antwerpen.
Van Hout behaalde een doctoraat aan de KU Leuven in 2005. Zijn proefschrift handelde over Functies van Doodverf, het stadium van onderschildering in het werk van Peter Paul Rubens.
Van Hout was wetenschappelijk assistent in het Rubenianum in Antwerpen en onderzoeker en restaurator in het Oranjezaal-project in Den Haag.
Sinds 2000 is hij in het KMSKA werkzaam als conservator zeventiende eeuw, tentoonstellingsmaker en hoofd onderzoek.
Hij publiceert over de schildertechniek en grafiek van Rubens, het onvoltooide in de kunst en de kunst van de Vlaamse barok.

01.03.2020 – 11:00

Locatie: Campus National Kronenburgstraat 62-66 Antwerpen

Foto top: KMSKA
Foto tekst: Jesse Willems