De monumentale gebouwen in de Leysstraat 7 tot 15 zijn volledig gerestaureerd en kunnen opnieuw bewoond worden.
De Leysstraat werd in 1898 verbreed. Stadsarchitect Alexis Van Mechelen ontwikkelde een totaalconcept voor de monumentale gebouwen die aan beide zijden van de straat werden opgetrokken. Hierdoor is het vandaag nog steeds een homogeen geheel. De stadsarchitect tekende zelf het ontwerp voor nummer 7, Emile Vereecken voor nummer 11-13 en Michel De Braey voor nummer15. De gelijkvloerse verdiepingen werden ontworpen als handelsruimte en hebben altijd deze functie uitgeoefend, tot op de dag van vandaag. De boven- en achterliggende verdiepingen werden ontworpen als bureau- en woonruimtes. In de jaren 1990 verloren ze hun functie.
AG VESPA kocht de drie panden in 2010 en liet ze volledig restaureren. Na jarenlange leegstand zijn ze terug klaar om bewoond te worden. Bovenbouw architectuur en Barabara Van der Wee pasten de gebouwen aan de hedendaagse noden aan met respect voor de erfgoedwaarde ervan en vertaalden zo een beschermd historisch monument naar onze tijd.
De architecten zijn op zoek gegaan naar een overlapping tussen wat vandaag als smaakvol wordt beschouwd en wat ooit als burgerlijke klasse werd gezien. Zowel de indeling, materialen als kleurenkeuze houden rekening met kansen en uitdagingen van de verschillende ruimtes. Specifieke details zoals schoorsteenmantels, cassetteplafonds, erkers en marmeren doorkijkopeningen zorgen voor acht karaktervolle appartementen. De voorgevels zijn in hun oorspronkelijke staat hersteld. Doordat de leefruimtes van de meeste appartementen zich langs de voorzijdes situeren, krijgt de Meir ’s avonds een levendige gevel.
Meer informatie over dit project vindt u op de projectfiche en deverhuurpagina  op de website van AG VESPA.
Foto: © AG VESPA – Bart Gosselin