Vleermuizen zijn misschien niet de populairste bezoekers van uw tuin, maar zeker een van de meest interessante en bovendien zeer nuttig. Wist u bijvoorbeeld dat deze natuurlijke insectenverdelger in een uur tijd 1.000 muggen kan verorberen? Dit mysterieuze nachtdier ontwaakt in het voorjaar uit zijn winterslaap en gaat de komende zes weken op zoek naar een nieuw zomerverblijf. Bij vleermuizen zijn de armen en benen aangepast om te kunnen vliegen. Daardoor kunnen ze niet zelf een nest maken, een gat in een boom hakken of een hol graven. Vleermuizen zijn voor hun verblijfplaatsen helemaal aangewezen op al bestaande omstandigheden, zoals boomholtes, grotten, spouwmuren of zolders. Helaas verdwijnen er steeds meer van deze verblijf- en broedplaatsen, waardoor de vleermuis in zijn bestaan wordt bedreigd en al jaren in heel Europa tot de beschermde diersoorten behoort.

U kunt vleermuizen helpen door ze een onderkomen te bieden. Hang bijvoorbeeld een vleermuiskast op in uw tuin en denk er bij het (ver) bouwen van uw woning aan om niet alle kieren en spleten dicht te maken.

Vivara heeft diverse vleermuiskasten in haar assortiment, vervaardigd uit hout of houtbeton en geschikt voor verschillende soorten vleermuizen. Deze kasten zijn alle goedgekeurd door de Nederlandse Zoogdiervereniging.

Vleermuisweetjes:


Vleermuizen kunnen wel 30 jaar oud worden.

Sommige vleermuizen kunnen een snelheid bereiken van 40 tot 50 kilometer per uur.

Een vleermuis maakt om zich te oriënteren vooral gebruik van echopeiling of sonar.

Vleermuizen zijn meer verwant aan mensen dan aan muizen.

Een vleermuis krijgt gemiddeld één jong per jaar.

Vleermuizen kunnen hun vleugels extra krachtig wegduwen, doordat ze gebruik maken van ‘energierecycling’. Dit is te vergelijken met de energie die vrijkomt als je aan een elastiekje trekt en deze weer loslaat.

De vleermuizen in België leven van insecten. Deze zijn in de winter bijna niet te vinden. Daarom gaan ze in oktober op zoek naar een geschikte plaats voor een winterslaap.

Tijdens de winterslaap daalt de lichaamstemperatuur van 42 graden Celsius naar 8 à 10 graden Celsius. De ademhaling wordt steeds langzamer en tenslotte haalt de vleermuis nog maar één keer in de zes minuten adem.

Het is in België bij wet verboden om vleermuizen te bestrijden of te verjagen.

Sommige nectardrinkende vleermuizen helpen mee aan de bestuiving van planten en vruchtdragende bomen als de bananenplant, agaveplant en de vanilleorchidee.

Foto’s: Vivara