Woningen die verwarmd worden via een warmtenet, of beter gezegd via de restwarmte van nabijgelegen industrie? Het is iets dat meer en meer opgang maakt in Vlaanderen. Maar met de installatie van een koudenet heeft Leuven een absolute primeur te pakken. Zo zal voor de eerste keer in Vlaanderen een volledige woonwijk verwarmd worden met grondwater dat diep uit de grond wordt opgepompt. In Nederland doen ze het al langer, bij ons is het nieuw. Het ecologisch voordeel is gigantisch, want van CO2-uitstoot zal géén sprake meer zijn. Vlaams minister Bart Tommelein, het Leuvense stadsbestuur en vastgoedontwikkelaar Resiterra geven vandaag het startschot voor de eerste boringen van het koudenet
In plaats van te verwarmen via een klassieke gaswandketel, zullen de woningen en appartementen in het Leuvense Janseniushof worden aangesloten op een lage temperatuur energienet, zeg maar een koudenet. Het gaat om een techniek die in Vlaanderen voor het eerst wordt toegepast voor residentieel gebruik. Het grondwater van zo’n 14°C zal van zo’n 70 meter diepte uit de grond worden gepompt. Daarna wordt het verder opgewarmd via een warmtepomp en vervolgens naar de huiskamers gestuurd. Eens het grondwater weer is afgekoeld, wordt het terug afgeleid naar de grond. Het gaat om een pilootproject in het Janseniushof in het Leuvense stadscentrum, waarbij in totaal 103 stadswoningen en appartementen op die manier verwarmd zullen worden. Als alles volgens plan verloopt, zal er binnenkort al op de nabijgelegen Hertogensite – één van de grootste binnenstedelijke ontwikkelingen van ons land – nog een tweede en veel groter netwerk aangelegd worden. Daarbij zullen al vlug 500 woningen via deze nieuwe techniek verwarmd worden.
Geen CO2-uitstoot
Al even opmerkelijk: van lokale CO₂-uitstoot zal dankzij deze techniek geen sprake meer zijn. Ter vergelijking: wanneer er traditioneel zou verwarmd worden – dus via een klassieke gaswandketel – zou elke woning of appartement jaarlijks 1 ton CO₂ uitstoten. Het ingenieursbureau Ingenium dat het systeem mee ontwierp, benadrukt nu dat de lokale CO2-uitstoot tot nul herleid zal worden. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein spreekt van een voorbeeldproject voor Vlaanderen. Samen met de stad Leuven en projectontwikkelaar Resiterra geeft hij vandaag het startschot voor de aanleg van het koudenet. Zo zullen de eerste boringen vandaag worden uitgevoerd, om vervolgens een buizennetwerk van 500 meter aan te leggen.
Leuven 2030
Het lage temperatuur energienet dat straks op een groot stuk van de Leuvense binnenstad geïnstalleerd wordt, ligt in lijn met het verdrag “Leuven 2030” dat het Leuvense stadsbestuur recent nog heeft vooropgesteld. Tegen dat jaar wil de hoofdstad van Vlaams-Brabant geen uitstoot meer van broeikasgassen zoals CO₂.
1 miljoen euro
Louter financieel zullen de bewoners voorlopig weinig verandering voelen in hun portefeuille. Ze betalen alleen voor de verbruikte elektriciteit van het koudenet, dat geëxploiteerd zal worden door geothermie-expert IFTech. Op ecologisch vlak daarentegen zal de impact wel meer dan duidelijk zijn, en niet alleen op het vlak van CO2-uitstoot. Het totale kostenplaatje van het koudenetwerk in het Janseniushof bedraagt ongeveer één miljoen euro. Vanaf maart 2018 zullen de eerste bewoners hun woning via de nieuwe techniek kunnen verwarmen. Wie nog een ecologisch verwarmde woning of appartement wil kopen in de Leuvense woonwijk, zal alvast niet te lang meer mogen wachten. Voorlopig zijn nog een tiental appartementen beschikbaar.

Foto: www.dewijkvanmorgen.be