Les Deux Garçons, het Nederlandse kunstenaarsduo Michel Vanderheijden van Tinteren en Roel Moonen, gespecialiseerd in taxidermie, maakt zich op voor een tweede passage bij Art Partout Gallery.

Na de geslaagde expo in Antwerpen in 2018 werden nieuwe plannen gesmeed voor 2020, een jubileumjaar voor Les Deux Garçons. Ze bestaan namelijk 20 jaar.

De opening was oorspronkelijk voorzien voor mei 2020. Omwille van Corona maatregelen werd deze verplaatst naar november 2020, waar we ons momenteel in een zeer vergelijkbare situatie bevinden. We willen dit momentum echter niet laten voorbijgaan en daarom is alles in gereedheid gebracht om de expositie toch te laten doorgaan, zij het achter gesloten deuren.

Deze nieuwe situatie zorgt voor serieuze beperkingen voor een fysiek bezoek aan de tentoonstelling, maar biedt ook wel weer uitdagingen en nieuwe perspectieven voor de galerie.

Art Partout is dan ook van plan om deze tentoonstelling geheel on line en virtueel toegankelijk te maken. Op de eigen website, via video en op het Artsy platform.
De virtuele bezoeker zal op die manier een accuraat beeld weten te verkrijgen van de getoonde werken en compleet ondergedompeld worden in de sfeer van de expositie. Uiteindelijk zal er wel de mogelijkheid zijn om op afspraak een individueel bezoek af te leggen.

De tentoonstelling draagt de titel ‘Entre réalité et fiction’ en toont voornamelijk dieren in gevechtsuitrusting. Ze zijn de voortdurende aanslagen van de mens op hun leefmilieu beu en nemen het heft in eigen poten. In verspreide slagorde zie je onder andere een kangoeroe met kruisboog, eekhoorns in een Spidermanpak, een kat en een hert in vintage Star-Wars tenue, een leeuwenwelp in Star-Wars winteruitrusting, … tot 2 indrukwekkende bewapende figuren in motorpakken toe, de helm nog op het hoofd en de tijgerklauwen al uit de mouwen.

Voor deze jubileumtentoonstelling kregen de kunstenaars ook de steun van Edwin Becker, Hoofdconservator Tentoonstellingen in het Van Gogh Museum Amsterdam. Hij schreef de introductiespeech bij deze expo.

Een fragment:
“Naast de sculpturale derde dimensie, met oog voor stoffering en huid, is er zelfs in de ogenschijnlijk meest intieme werken een twist aanwezig, een bijna humoristische benadering, soms met een wrang randje. De kunstenaars schuwen daarbij niet de bijna decadent-theatrale omgang met materialen. Ze hebben geen angst voor het barokke, het ornament of het decoratieve: maar hier is het juist een verrijking, niet louter versiering of pronkzucht, maar wel degelijk van invloed op je gemoed. En het totaal-effect is vooral een oproep, een wake-up call.”

“Jan Teeuwisse, directeur van het Museum Beelden aan Zee in Den Haag, waar de kunstenaars exposeerden en één van de musea waar hun werk is vertegenwoordigd, noemde Les Deux Garçons eigentijdse animaliers. Het is een verwijzing naar negentiende-eeuwse dierenbeeldhouwers als Antoine-Louis Barye, die de expressieve houdingen en anatomie van dieren meesterlijk wisten weer te geven. En hij plaatste hen op één lijn met kunstenaars als Jan Fabre, Koen Vanmechelen of Wim Delvoye, wellicht niet voor niets allen kunstenaars uit het land van Magritte.”

Het concept van Art Partout gallery leent zich zeer goed voor permanente zichtbaarheid van de werken vanop de straat. De witte ruimte is dag en nacht verlicht en kan dus in principe 24/24, zelfs met gesloten deuren, bezocht worden. 

Op dinsdag 10 november is er ruimte voor contact met de pers. De kunstenaars zullen die dag beschikbaar zijn voor een interview.
Afspraak graag via +32 475 66 12 59 of gert@artpartout.be.
Napoleonkaai 39, 2000 Antwerpen.

Foto: www.artpartout.be