Lenteconcert ORFEO Symphonisch, solisten Kiyotaka Izumi (piano), Eliot Lawson (viool)

Lenteconcert op zondag 14 mei 2023 om 15 uur in de Sint-Pauluskerk te Antwerpen door ORFEO Symphonisch onder leiding van Rik Ghesquière met violist Eliot Lawson en pianist Kiyotaka Izumi in een programma met muziek van Emmanuel Durlet, Peter Benoit, Ludwig van Beethoven, Edvard Grieg, August De Boeck en Antonin Dvorak.

Conductor directing symphony orchestra with performers on background.

PROGRAMMA

  • Emmanuel Durlet: Concerto voor viool en orkest “The Chapel of Mary-Magdalena (eerste deel: Moderato)
  • Peter Benoit (Bewerking Emmanuel Durlet): Concert voor piano en orkest, “Song of a Bard” (tweede deel)
  • Emmanuel Durlet: Concerto voor piano en orkest, “Medieval Scenes” (eerste deel: Maestoso)
  • Ludwig van Beethoven: Egmont Ouverture, opus 84
  • Evard Grieg: Peer Gynt Suite n°1, opus 46
  • August De Boeck: Dahomese rapsodie
  • Antonin Dvoràk: 9de Symhonie “De Nieuwe Wereld” (deel 4: Allegro)

Dirigent Rik Ghesquière staat bekend als een stimulerende en gevoelige dirigent. Hij studeerde orkestdirectie bij Lucas Vis, Frank Shipway en Norbert Nozy en volgde een masterclass AANEEN bij Sylvain Cambreling in Mainz. Projecten met vooraanstaande solisten sieren zijn palmares. Hij is een graag geziene gastdirigent van het Brussels Philharmonic Orchestra, het Kamerorkest La Passione, het Gauteng Philharmonic Orchestra, het Royal Bangkok Symphony Orchestra en het Windworx Orchestra (Zuid-Afrika), de Philharmonie Thüringen Gotha (Duitsland) en vaste dirigent van het Vlaams-Brabants Symfonie Orkest, het Symfonieorkest De Lier, het koor Tourdion uit Leuven en het Roosendaals Gemengd Koor (Nederland). Daarnaast is hij actief op internationale festivals zoals het Festival van Vlaanderen, Europalia en het Internasionale Kamermusiek-fees Stellenbosch. Rik Ghesquière is ook artistiek directeur van het professionele ORFEO Kamerorkest.

 

Het ORFEO Orkest is opgericht om jonge muzikanten de kansen en het mentorschap te bieden die nodig zijn om de kloof tussen het muziekonderwijs en een professionele carrière te dichten.  Ook inspireren de toegankelijke concerten van het ORFEO Orkest jongere generaties om klassieke muziek te ontdekken. ORFEO brengt jongeren die aan de start van hun muziekcarrière staan samen met professionele en reeds ervaren orkestmuzikanten. Dit biedt uitvoerders en publiek een orkestervaring van hoge kwaliteit. Ook krijgen de getalenteerde jongeren geregeld de kans zich solistisch te profileren voor een breed publiek.

Kiyotaka Izumi werd geboren in Tokyo, Japan. In 1995 voltooide hij zijn studies aan de Tokyo National University of Fine Arts and Music. In 1997 vertrok hij naar België en studeerde aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen onder de leiding van Levente Kende en Heidi Hendrickx, waar hij in 2002 met grootste onderscheiding afstudeerde. Nadien studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij Bojan Vodenitsjarov.

Kiyotaka werd laureaat van verschillende internationale wedstrijden, o.a. laureaat “Internationale Pianowedstrijd Emmanuel Durlet 2002” waar hij ook de “Prijs voor de beste vertolking van het werk van Emmanuel Durlet” gekregen heeft. Hij geeft regelmatig concerten op podia in België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Italië, Engeland, Spanje, Zwitserland, Rusland, Thailand en Japan. Izumi heeft inmiddels 10 cd’s op zijn naam met muziek van Chopin, Schumann, Mendelssohn, Grieg, Tsjaikovski, Durlet, Raick en Kennis. Kiyotaka is pianobegeleider aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen. Hij geeft ook masterclasses in Rusland, Japan en Thailand.

Sedert enige jaren is hij verbonden aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen als pianist-begeleider. Hij is ook leraar piano in Borgerhout en Willebroek.

Eliot Lawson is van Belgische en Luso-Amerikaanse nationaliteit en werd in 1978 te Brussel geboren. Hij begint zijn vioolstudies in 1985 aan de Muziek Academie van Antwerpen met D. Mijajev. In 1989 wordt hij door Sir Yehudi Menuhin geselecteerd om in zijn school in London te studeren, maar vervolgt zijn muzikale studies in België bij L.Souroujon en J.Van Aken in de Kunsthumaniora.

Vervolgens studeert hij bij H.Krebbers, I.Oistrakh, I.Grubert , J.J.Kantorow, P. Vernikov, en N.Shkolnikova. Eliot is titularis van een meestergraad in muziek met grootste onderscheiding aan het Rotterdams én Brusselse conservatorium. Hij behaalt ook het Artist Diploma (hoogste diploma in de U.S.A voor muzikanten) aan de vermaarde Indiana University te Bloomington en het solistendiploma aan het Scuola di musica di Fiesole.

Eliot werd laureaat van verschillende nationale en internationale wedstrijden en concerteert als solist bij diverse orkesten wereldwijd.  In 2004 zette hij het concerto voor viool en orkest van Emmanuel Durlet op CD, begeleid door het Euregio Jeugd Orkest o.l.v. Hans Casteleyn.

Eliot is leerkracht viool aan het conservatorium van Amsterdam, de universiteit van Minho (Braga, Portugal) en de ‘École Supérieure des Arts’ van Mons. Hij is regelmatig gastprofessor tijdens masterclasses in België, Luxemburg, Portugal, Frankrijk en de V.S.

 

TICKETS 26 euro / 22 euro voor 60+ en 12 euro voor -21.
20 euro voor leden van het Durletfonds.

https://tickets.roodfluweel.be/orfeo

 locatie   Sint-Pauluskerk

Adres, Sin-Paulusstraat 22, Antwerpen, B2000