Vier dagen lang, van 19 tot en met 22 april 2017, heb ik me verdiept in de Zwitserse, Oostenrijkse en Duitse groepsreiswereld. Op de RDA Group Travel Expo in Friedrichshafen aan de Bodensee heb ik afgelopen week als enige exposant uit Friesland gesprekken gevoerd met tientallen busondernemers, touroperators, marketeers van internationale topattracties en zogenoemde “Paketer”, groothandelaren in pakketreizen. De meeste exposanten zijn tussenpersonen. Die doen, wat Nederland betreft, al eeuwig zaken met de Keukenhof (twee stands!), de Zaanse Schans, in de droogmakerijen gevestigde kaasboeren en Amsterdamse rondvaartbedrijven.

De “Paketer” zijn nu druk met reizen in 2018 en 2019, zelfs al voor 2020 en later. Er lagen overal “Zehn-Jahres-Kalender 2018-2027′ met alle feestdagen op tafel. Niemand wist dat Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa is. Eén Nederlandse groepsreizenspecialist wist het wel en die verklaarde de Friese evenementenorganisatie voor volkomen ondeskundig: het programma is pas eind 2018 klaar en dat is veel en veel te laat voor touroperators. Die stellen nu, voorjaar 2017, hun programma’s voor 2018 en 2019 samen.
Foto: Veel “Lederhosen” op de busreisbeurs in Friedrichshafen. Fotografie: ©Albert Hendriks Friesland Holland Nieuwsdienst.
Www.friesnieuws.nl