LEES! Het boekenfestival. opent voor de eerste keer de deuren. Dankzij dit boekenfestival wordt de traditie van november als boekenmaand in Antwerpen verder gezet. LEES! wordt een boekenfestival waar alle lezers hun boekenhart kunnen ophalen dankzij een goedgevuld auteurspodium, drie hallen boekenplezier voor jong en oud, een kinderpodium en tal van signeersessies.

Even zag het ernaar uit dat er na 83 jaar een einde zou komen aan een Antwerps boekenfeest in november maar ook in 2021 kunnen liefhebbers van het geschreven woord terecht in Antwerp Expo dankzij de eerste editie van LEES! Het boekenfestival. Van 1 tot en met 7 november vindt dit nieuwe boekenfestival plaats in hallen 1, 2 en 3 van Antwerp Expo, goed voor 8.000 vierkante meter boeken. Met LEES! Het boekenfestival. wordt deze traditie dus verder gezet.

Nieuwe look and feel
“Voor het boekenaanbod kiezen we voor een duidelijke indeling in acht overzichtelijke themazones. Bezoekers zullen nu terechtkomen in open hallen, verdeeld in thematische zones. Dit geeft een duidelijk overzicht. Een ander voordeel is dat je geen smalle wandelpaden krijgt maar een vlotte doorgang zodat iedereen gemakkelijk zijn of haar boek kan vinden”, vertelt organisator Geert Briers. Foto samen met Nadine Francus)

De acht zones omvatten ontspannende literatuur, non-fictie, kinderboeken, strips, thrillers, literatuur en reizen en worden getrokken door themaboekhandels Standaard Boekhandel, Stripwinkel Alex, Pardoes Kinderboekhandel, Het Besloten Land, Fnac, Confituur Boekhandels en Anticyclone des Açores.

Auteurspodium
Essayist Harold Polis werd aangetrokken als curator om LEES! inhoudelijk in het brandpunt van de actualiteit te brengen. Polis is ook intendant van het stadsfestival Barokke Influencers dat in 2023 plaatsvindt in Antwerpen en was onder meer uitgever van Meulenhoff|Manteau, De Bezige Bij Antwerpen en Polis.

Polis slaagt erin een mengelmoes aan interessante sprekers, schrijvers en denkers bij elkaar te brengen waarbij diverse onderwerpen aangeschreven worden. Politiek, geschiedenis, literatuur, ontspanning, koken,… geen onderwerp wordt uit de weg gegaan. Dat bewijst de eerste dag al meteen met sprekers als onder andere Ish Ait Hamou, José De Cauwer en Patrick Van Gompel. Dinsdag 2 november beklimmen onder andere Karolien Olaerts, Lize Spit en Griet Op de Beeck het auteurspodium. Nadien volgen nog kleppers als Peter Terrin, Tom Naegels en Lale Gül. Het volledige programma vind je op de website van LEES!: www.lees-hetboekenfestival.be.

Boekathon
LEES! wordt ook de uitvalsbasis voor Boekathon. Boekenliefhebber en radiomaker Tom De Cock zal maar liefst 49 uur lang in gesprek gaan met 190 auteurs. Een kwartier lang spreekt hij over de nieuwste boeken. Onder andere Herman Brusselmans, Leen Dendievel, Johan Op de Beeck, Christophe Vekeman, Marnix Peeters en Ish Ait Hamou schuiven aan bij Tom. Maar ook de Engelse antropologe en biologe Jane Goodall, de Turks-Nederlandse schrijfster Lale Gül en Willy Sommers. De afleveringen beginnen elke dag om 13 uur in hal 3 in de gelegenheidsstudio van VRT.

Meer info via www.lees-hetboekenfestival.be

Foto’s: Ruddy Berghmans.be