Donderdag 23 en vrijdag 24 mei organiseerde avAnt Provinciaal Onderwijs zijn jaarlijkse modeshow. Dit jaar draaide de show rond contrasten en tegenstellingen. Liefst 850 toeschouwers woonden de modeshow bij, waaronder ook gedeputeerde bevoegd voor Onderwijs, Luk Lemmens. 

De jaarlijkse modeshow van de leerlingen van avAnt Provinciaal Onderwijs draaide dit jaar rond contrasten en tegenstellingen. Hoe vertalen leerlingen van de eerste tot de derde graad secundair onderwijs het thema tegenstellingen in eigentijdse mode? Op donderdagavond 23 en vrijdagavond 24 mei toonden de leerlingen van alle studierichtingen waarin het vak Mode gegeven wordt zelfgemaakte kledij en accessoires die contrasteren of waarin op één of andere manier symbolische tegenstellingen verwerkt zijn. Denk aan zwart/wit, man/vrouw, constructie/deconstructie, angels/demons, …
 
“De jaarlijkse modeshow is al meer dan 20 jaar een hoogtepunt voor de leerlingen van alle jaren en klassen van onze moderichtingen. Het is belangrijk dat zij al vanaf de eerste graad in de praktijk leren nadenken over hun creaties en hoe ze hiermee aan het publiek ook een boodschap kunnen meegeven. In de modestad waar de Antwerpse Zes groot geworden zijn, is het belangrijk dat de leerlingen eerst en vooral het vak goed onder de knie krijgen, maar ook dat ze de maatschappelijke betekenis van mode leren begrijpen en leren overbrengen”, licht gedeputeerde voor Onderwijs Luk Lemmens toe. “Destijds begonnen in de turnzaal van de campus Jacob Jordaens heeft deze bijzondere catwalk al diverse plekken in de stad aangedaan: van de Horta tot een hangar in Antwerpen. Het is bijzonder fijn dat het publiek doorheen de jaren en locaties de modeshow blijft waarderen.”

Pittig detail: de leerlingen gingen zelf de catwalk op met hun creaties. Ze waren dan ook trots en enthousiast om te tonen wat ze het afgelopen schooljaar geleerd en verwezenlijkt hebben. Met de opbrengst van de modeshow koopt avAnt stoffen aan voor volgend schooljaar. De leerlingen van het 7e jaar Integrale Veiligheid en van het 7e jaar Veiligheidsberoepen namen tijdens de modeshow van hun school de rol van steward op zich en leidden de organisatie in goede banen.

Modeshow is sluitstuk van een jaar lang zwoegen

De modeshow was een lust voor het oog en leverde soms verrassende creaties op. Vooral de leerlingen uit de laatste jaren, die hun kunnen toonden in hun GIP-proef of met showstukken pakten nog een keertje uit met al hun verworven vaardigheden van de afgelopen jaren. “Ik ben vooral erg opgetogen dat ik hier vanavond mijn verhaal mag brengen”, vertelde Lars uit 6 Crea. De stukken vormen het sluitstuk van een creatief proces dat al op het einde van het vorige schooljaar afgetrapt wordt, wanneer de leerlingen van hun leerkrachten de thema’s toegewezen krijgen. Maar dan is het volledig aan hen, en aan hun creatieve verbeeldingskracht. Ook hun begeleidende leerkrachten zijn trots, zeker als er door een toevallige toeschouwer al eens geïnformeerd wordt of “die groene mantel uit de water-vuur tegenstelling misschien te koop is”.
 
Het publiek reageerde afwisselend aangenaam verrast en laaiend enthousiast op de creaties van de leerlingen en veel ouders maken van de gelegenheid gebruik om zoon- of dochterlief uitgebreid te filmen of te fotograferen. “Natuurlijk zijn we fier, vooral ook omdat we weten hoeveel tijd en moeite onze dochter hierin heeft gestoken”, vertelde een fiere papa, die de show al voor de tweede dag op rij bijwoonde.
 
Voor de avAnt-directie is de modeshow een jarenlange traditie, één van de hoogtepunten van het schooljaar.“Ieder jaar opnieuw ontroeren en verrassen onze leerlingen door de creativiteit en technische vaardigheden die ze hier tonen.”

Bovenste foto: 6 Crea, Openingsnummer Constructie – Deconstructie – Copyright: avAnt
Onderste foto: 4 MRP, Blouse Man-Vrouw – Copyright : avAnt