Op 13 juni 2021 sloot Le Pavillon zijn deuren voor een grondige renovatie, waarna in 2022 de volgende grote tentoonstelling plaatsvindt. In de tussentijd zullen in Le Pavillon een aantal speciale evenementen voor het publiek worden georganiseerd.
 
In juni vond er al een Click and Chips-event met Creative Coding plaats. Het zal ook een van de opnamelocaties zijn voor de volgende film van Xavier Diskeuve uit Namen. En dat is nog niet alles: in Le Pavillon zullen zomercursussen over digitale geletterdheid worden georganiseerd. Samen met de Jeugddienst van de Stad Namen zal Le Pavillon jongeren kennis laten maken met elektronica en solderen door samen met Mathieu Zurstrassen een Woodclock te maken; met Technobel, de studio Superbe en de Naamse ornithologieclub zullen de tieners tevens hun eigen vogelrobot maken op basis van vogelgeluiden die ze zelf hebben opgenomen.
 
Begin 2022 zal Le Pavillon zijn volgende thema onthullen, met behoud van dit drievoudige perspectief van kunst, spel en ondernemerschap via de Tentoonstellingsruimte, de Playground en het Lab. En tot die tijd zal Le Pavillon een van de tentoonstellingslocaties zijn voor de tiende editie van het KIKK Festival.

De balans
 
Alvorens volgend jaar de deuren opnieuw te openen voor de tiende editie van het KIKK Festival en in 2022 een nieuwe verkenning van de digitale wereld aan de man te brengen, is het nu tijd om de balans op te maken.
 
Le Pavillon werd ingehuldigd op 13 maart 2021, in de bijzondere en welgekende coronaperiode. In die enigszins ongewone omstandigheden was de pop-up-ervaring enorm leerrijk voor de toekomst en zorgde het reeds voor enkele waardevolle momenten met het publiek.
 
Het pop-upformaat van Le Pavillon bood drie verschillende ruimtes aan om de digitale wereld te ontdekken: een thematische tentoonstelling onder leiding van de jonge curator Marie du Chastel met meer dan een dozijn uitgenodigde internationale kunstenaars en de productie van drie originele werken, een Lab waar negen projectleiders op het gebied van Health en Augmented Human werden gepresenteerd, en de Playground, een nieuwe ruimte waar vijf interactieve installaties werden gepresenteerd.
 
Tijdens de drie maanden van de pop-up was 80% van de openingsdagen uitverkocht waardoor 11.000 bezoekers de gelegenheid kregen om de complexe relatie tussen mens en machine te ontdekken. Deze cijfers beloven veel goeds voor de toekomst van Le Pavillon.
 
Tijdens de laatste maand van de opening kon het Le Pavillon pop-up genieten van de verbeterde sanitaire omstandigheden om schoolbezoeken te ontvangen en workshops te organiseren, in nauwe samenwerking met Le Delta en Technobel.

De reactie van het publiek
 
Voor deze eerste editie wilde Le Pavillon ervoor zorgen dat het voor iedereen toegankelijk was dankzij een team van medewerkers dat in de zalen aanwezig was. Die jongeren waren gedurende de hele tentoonstelling aanwezig om mensen tijdens hun bezoek te begeleiden door eventuele vragen te beantwoorden of in dialoog te gaan over onderwerpen die verband houden met digitale technologieën. Zij waren een echt menselijk onderdeel van de tentoonstelling Humans / Machines, doordat zij bepaalde werken toegankelijk maakten voor een niet-gespecialiseerd publiek, en het project zou zonder hen niet zo succesvol zijn geweest.

Hieronder vindt u enkele voorbeelden van feedback van bezoekers over hun ervaring in Le Pavillon pop-up:
 
“[…] het was een uitstekend moment van ontspanning en educatie tegelijkertijd. Ik wil ook wijzen op de beschikbaarheid en de glimlach van de jonge gidsen die vragen beantwoorden en het bezoek vergemakkelijken. De glimlach en het enthousiasme van het receptiepersoneel. Het was een perfect bezoek.”
 
“Alles stond ons aan, vooral de begrijpelijke en aangename uitleg van de jongeren die aan de verschillende animaties waren toegewezen. Dank je!”
 
“Ik waardeerde vooral de uitleg die hielp om het technische aspect en de ethische kwesties van de tentoonstelling te begrijpen. Alle studenten gaven duidelijke uitleg en beantwoordden de meeste vragen. De sfeer was erg aangenaam.”

Foto: www.carascom.com