Vrijdag 18 augustus opent de 24ste editie van Laus Polyphoniae met een concert Stile Antico. Ook dit jaar verzorgt cultuurzender Klara op diezelfde avond een live-voorbeschouwing op Laus Polyphoniae, hét festival voor polyfone muziek, dat dit jaar de unieke wereld van de adoratie verkent. ​“ADORATIO zien wij zowel hemels als aards, is zowel vreugdevol romantisch als bittere ernst. Vol van liefde of extreem venijn. Tastbaar lichamelijk of onbereikbaar.” vertelt Bart Demuyt, directeur en artistiek leider van organisator AMUZ (Festival Van Vlaanderen, Antwerpen).

Het aanbidden van God, het vereren van heiligen, en hulde brengen aan Maria zijn onlosmakelijk verbonden met de religie. Heel typisch voor de Lage Landen zijn dan ook de composities die de Heilige Maagd ​eren. ​Adoratie kan echter ook een wereldlijke invulling krijgen, wanneer twee geliefden elkaar beminnen en vereren. Passionele liefdesliederen en madrigalen voeren de luisteraar mee naar Zuid-Europa. Ten slotte komen het religieuze en het wereldse tot een symbiose in de concerten die aan het ​Hooglied ​zijn gewijd.
In de middeleeuwen en renaissance was de adoratie een grote inspiratiebron voor kunstenaars. Op onvergetelijke wijze vertaalden zij aanbidding en verering in woord, beeld en klank. Dit leidde tot gebeden gericht aan heiligen en martelaren, gedichten die op intieme manier de gevoelens voor een (vaak onbereikbare) geliefde beschrijven, schilderijen als blijk van de Mariadevotie, en uiteraard magnifieke composities van bekende én anonieme toonmeesters.
Meer dan 70 concerten Zoals gewoonlijk nodigde AMUZ voor Laus Polyphoniae het kruim van binnen- en buitenlandse ensembles uit en geeft daarbij zowel gevestigde waarden als jong talent graag een podium. Meer dan 70 concerten zijn gepland op de mooiste locaties van de historische binnenstad: AMUZ, de Sint-Pauluskerk, het Rubenshuis … “Laat u bij het beluisteren ook onderdompelen in de pracht van historische plaatsen zoals de Sint-Paulus- of Sint-Jacobskerk, van plekken om te koesteren als het atelier van Pieter Paul Rubens, of andere pareltjes die verscholen zitten achter eenvoudige gevels.” aldus Bart Demuyt.

MUZ – Kammenstraat 81 – 2000 Antwerpen – www.amuz.be
Info & tickets: +32 (0)3 292 36 80 | DI & DO 13.00-16.00