Laus Polyphoniae, het zomerfestival van AMUZ (Festival van Vlaanderen Antwerpen), trekt dit jaar – in de mate van het mogelijke – alle registers open. De festivaleditie van 2021 stond dan ook al enkele jaren met stip in de agenda van elke oudemuziekliefhebber aangeduid. Want exact 500 jaar geleden, op 27 augustus 1521, stierf polyfonist Josquin des Prez. Van 20 tot en met 29 augustus kan u in AMUZ het veelzijdige oeuvre van Josquin ontdekken. Of van bij u thuis, want alle concerten zijn ook dit jaar gratis te volgen op www.polyphonyconnects.com.

Hybride festival 
De muziek van Josquin des Prez, ook wel de Bach van de late middeleeuwen en de vroegrenaissance genoemd, stond in de 16de eeuw synoniem voor het summum van perfectie. Met het compositorische vernuft en de welluidende klank van zijn composities, zette Josquin de toon onder de Franco-Vlaamse polyfonisten. Het feestgedruis laat Laus Polyphoniae nog even achterwege, maar in het programma staat wel opnieuw een reeks liveconcerten centraal. Voor die acht liveconcerten ontvangt het oudemuziekfestival trouwens uitsluitend ensembles uit de Lage Landen, uit de bakermat van de polyfonie. Huelgas Ensemble, Cappella Pratensis, Utopia, Vox Luminis, Ratas del viejo Mundo en Pluto-ensemble staan op het AMUZ-podium. Maar wie er niet bij kan zijn, kan de concerten ook nu weer gratis volgen op www.polyphonyconnects.com. 

Reeks docu-concerten
Dat Laus Polyphoniae 2021 een hybride karakter heeft, doet geen afbreuk aan het sterk inhoudelijke kader dat dit festival zo typeert. Gespecialiseerd in de polyfonie houdt Laus Polyphoniae zichzelf de opdracht voor om een nieuw licht te werpen op het oeuvre van Josquin des Prez – naarmate diens roem groeide, nam ook het aantal composities toe dat ten onrechte aan hem werd toegeschreven. Tijdens Laus Polyphoniae weerklinken dus enkel die muziekstukken waarvan men dankzij onderzoek zeker is dat des Prez ze schreef. Die onderzoeksresultaten worden niet alleen tot klinken gebracht in de liveconcerten; samen met de Alamire Foundation, Internationaal Centrum voor de Studie van Muziek in de Lage Landen, werd ook ingezet op een reeks virtuele docu-concerten. Deze leggen de focus op de twaalf missen waarvan met zekerheid is aangetoond dat ze van Josquin zijn. Naast een nieuwe integrale opname van elke mis wordt in deze docu-concerten ook duiding gegeven bij deze twaalf meesterwerken. Het festival wil zo een muzikale proeverij aanbieden, niet enkel bedoeld voor connaisseurs, maar voor iedereen die wil ontdekken hoe je naar polyfonie kan (leren) luisteren. 

Laus Polyphoniae 2021 wordt niet alleen een hybride festival dat Josquin in een nieuw daglicht plaatst, het wordt ook de eerste editie waarbij het festival opereert vanuit verschillende werelddelen. Drie concerten vinden namelijk plaats op drie internationale concertpodia – in York, Boston en Tokio – en zijn eveneens te volgen op www.polyphonyconnects.com.

Praktisch
Laus Polyphoniae 2021 is zowel een live- als een (gratis) onlinefestival. Alle praktische info, concertstreamings en docu-concerten zijn te vinden op www.polyphonyconnects.com. Registreer om niets te missen en ontvang exclusief het uitgebreide programmaboek (zolang de voorraad strekt). Alle concerten blijven bovendien tot 30 september beschikbaar op www.polyphonyconnects.com.  Tickets & info: +32 (0)3 292 36 80 | www.amuz.be