Precies 50 jaar na de iconische boomplantactie met nonkel Bob wordt vandaag de grootste boomplantactie ooit gelanceerd. ‘The Biggest Tree Plant’ wil dit plantseizoen in Vlaanderen de meeste bomen ooit planten. Het project roept iedere Vlaming op om mee te planten, of een cadeauboom te kopen.
 
Vlaanderen bestaat uit ongeveer tien procent bos en tien procent privétuin. Bomen zijn nochtans de beste manier tegen klimaatopwarming: ze slaan CO2 op, voorzien ons van zuurstof en verrijken de bodem. Het zou dus erg waardevol zijn moesten alle Vlamingen minstens één boom planten in hun tuin.
 
Een groep jonge en minder jonge ondernemers sloeg daarom de handen in elkaar. “We zien af en toe in het nieuws dat één of ander land zoveel miljoenen bomen heeft geplant. Wij willen hetzelfde kunnen zeggen op het einde van dit plantseizoen en roepen Vlamingen daarom op om een boom te planten”, zegt tuinarchitect Louis De Jaeger, trekker van deze campagne.
 
Dat idee is in het verleden uiteraard al geopperd, maar organisaties kwamen tot nog toe grond te kort om bomen te planten. ‘The Biggest Tree Plant’ heeft echter meer dan 75 hectare grond ter beschikking, grond die ze dit plantseizoen nog wil beplanten. “We hebben over heel Vlaanderen meer dan honderd terreinen verzameld. Dit is een unicum”, zegt Bart Wolput van GiveADay vol enthousiasme.

Door een boom te planten kan je in enkele uren tijd impact maken die over honderd jaar nog voelbaar is. Daarom roept ‘The Biggest Tree Plant’ op om een boom te planten en te registreren op hun website. Je kan via de www.grootsteboomplantactie.be ook een cadeauboom kopen, die dan geplant wordt op een van de 75+ hectare.
 
“Zo kan wie geen eigen tuin heeft, of te weinig plaats voor bomen, toch zijn steentje bijdragen. Je kan op onze site nog kiezen welke soort je cadeau wil geven: een liefdesboom, een verjaardagsboom, een je-kan-de-boom-in-boom…”, lacht Laurien Van den Broeck van DinnerGift.
 
Organiseer zelf een plantactie
 
‘The Biggest Tree Plant’ roept mensen op om nu een plantactie op hun terrein te organiseren. De organisatie biedt daarvoor een toolkit die toont hoe je zo’n event kan organiseren, maar ook hoe je nu precies een boom moet planten. Daarbovenop zal deze campagne elk plantevenement promoten en krijgt iedereen poster- en flyer-templates, die je dan gratis mag gebruiken.
 
“We roepen ook de hulp in van bedrijven en verenigingen om mee bomen te planten. We bieden daarvoor speciale teambuilding-pakketten aan. Zo versterk je de teamgeest, investeer je in bomen en schrijf je mee geschiedenis”, weet De Jaeger.
 
Doe mee met de grootste boomplantactie ooit! Geef een boom, plant een boom! Surf naar www.grootsteboomplantactie.be.
 
‘The Biggest Tree Plant’ trok ook naar het parlement en de Wetstraat voor een campagnefilmpje. Op de tonen van Mika brengt Louis De Jaeger de boodschap luid en duidelijk.

Foto’s & video: www.grootsteboomplantactie.be