Bekende mensen staan vaak in het middelpunt van de belangstelling, maar wat als het deze keer voor een totaal andere reden was? Ter gelegenheid van de Wereld Psoriasis Dag op 29 oktober worden 5 bekende Belgen uitgedaagd door 5 psoriasispatiënten: durven zij in de huid te kruipen van iemand met psoriasis en enkele passen te zetten? In totaal werden vijf routes in Antwerpen en Brussel uitgestippeld, die de 5 patiënten en 5 mediafiguren – bij wie met professionele make-up de typische huidletsels kenmerkend voor psoriasis werden aangebracht – samen hebben bewandeld. Met een verborgen camera kon de psychosociale impact van de ziekte op hun leven worden vastgesteld. Bekijk de filmpjes van hun ervaring hier: www.pasvoorpso.be. In België lijden 300.000 personen aan psoriasis. Velen onder hen hebben gedurende vele jaren met wisselend succes allerhande therapieën geprobeerd. Voor deze mensen is het niet vanzelfsprekend om vandaag opnieuw een afspraak te maken met hun dermatoloog. Personen met psoriasis worden uitgenodigd om niet langer een pas te veel te zetten met psoriasis en hun levenskwaliteit negatief te laten beïnvloeden. Een gave huid zonder letsels is vandaag een haalbare kaart.
“Ik ben het gewoon dat mensen me aanstaren op straat wanneer ze me herkennen, maar deze keer was het toch anders. Mensen durfden me soms niet eens aan te kijken, soms staarden ze me zelfs vol afschuw aan, zeker kinderen wiens blik boekdelen spreekt. In de huid van iemand met psoriasis kruipen, was een echte eyeopener om te ondervinden hoe deze ziekte het dagelijkse leven van deze mensen beïnvloedt. Ik vond het heel fijn om deze dag met Kelly te mogen delen. We willen aan alle patiënten de boodschap brengen om de hoop niet te verliezen, want tegenwoordig kan psoriasis beter behandeld worden”, legt Saartje Vandendriessche uit. Zij nam deel aan de unieke wandeling in Brussel waarvoor ze letterlijk in de huid van een patiënte kroop, door het laten aanbrengen met make-up van de typische huidletsels die door psoriasis veroorzaakt worden. In totaal doorkruisten 5 bekende Belgen de straten van Antwerpen en Brussel voor de lancering van de campagne #PasVoorPso om met psoriasis voortaan geen stap te veel meer te zetten. Dit is een campagne van Novartis in samenwerking met de patiëntenverenigingen en dermatologen.
Nieuwe behandelingsmogelijkheden brengen sinds de laatste jaren toegevoegde waarde in de aanpak van psoriasis
Sinds een tiental jaren evolueert het onderzoek naar een therapeutische benadering van psoriasis, en de komst van nieuwe behandelingsmogelijkheden de laatste jaren heeft het landschap nog ruimer gemaakt.
“Psoriasis is een chronische, niet besmettelijke aandoening van de huid. Kenmerken van de ziekte zijn rode letsels die bedekt zijn met witte schilfertjes. Deze letsels ontstaan omdat de huid veel sneller dan normaal huidcellen aanmaakt, in slechts drie of vier dagen in plaats van drie weken. De nieuwe behandelingen zorgen ervoor dat men minder last ervaart, maar kunnen psoriasis niet genezen. Ze zorgen ervoor dat onze patiënten minder worden aangestaard, een normaal leven kunnen leiden, naar het zwembad en de kapper kunnen gaan en in sommige gevallen zelfs het werk kunnen hervatten. Een recente studie bij 133 patiënten brengt de sociaaleconomische impact van psoriasis in kaart: 84% van de patiënten werd ooit gediscrimineerd of vernederd op het werk, terwijl bijna de helft zich ‘bekeken’ voelt in het openbaar”, zegt Dr. Kint, dermatoloog in het AZ Sint-Lucas van Gent. Maar om psoriasis goed te kunnen behandelen, moet men op de hoogte zijn van de nieuwe behandelingsmogelijkheden. Dokter Kint voegt toe: “Deze behandelingen zijn vandaag echter enkel toegankelijk voor patiënten bij wie alle andere behandelingen gefaald hebben. Gezien hun dermatoloog destijds niet met een oplossing kon komen, keerden velen onder hen niet terug. Deze patiënten wil ik nu oproepen om opnieuw een afspraak te maken bij hun dermatoloog, want de therapieën zijn sterk geëvolueerd in de afgelopen twee jaar waardoor er voor iedereen een passende behandeling is. In tegenstelling tot wat 60% van de ondervraagde patiënten denkt, is het vandaag mogelijk om een ‘gave’ huid te hebben, een medische term gebruikt om te spreken over een huid zonder letsels.”
De boodschap dat het vandaag mogelijk is om een gave huid te hebben, is wat Els Olaerts, Saartje Vandendriessche, Dimitri Leue, Sophie Pendeville en Patrick Ridremont willen delen via een filmpje. Antoinette, Greg, Leonie, Kelly en Victor – één voor één mensen die een matige tot ernstige vorm van psoriasis hebben maar vandaag met behandelingen een gave huid bereikten – daagden hen uit om volledig bedekt met psoriasisletsels, aangebracht via make-up, door de straten van Antwerpen en Brussel te wandelen. Met verborgen camera zijn ze erin geslaagd om de uitdaging tot een goed einde te brengen, maar niet zonder zich te verbazen over de reacties. Deze beroemdheden zijn het nochtans gewoon om op straat te worden aangestaard, maar niet om dit soort blikken te krijgen. Paul De Corte, voorzitter van de Psoriasis Liga Vlaanderen, vertelt over deze unieke roadtrips: “We hebben dergelijke awareness campagnes nodig. Enerzijds om mensen bewust te maken van het feit dat psoriasis, hoewel deze huidziekte niet levensbedreigend is, grote gevolgen heeft voor het dagelijkse leven. Anderzijds om patiënten die vandaag nog steeds in stilte lijden met onze boodschap te overtuigen dat een gave huid vandaag mogelijk is. Ik ben het levende bewijs”. “De campagne #PasVoorPso zal via social media verspreid worden omdat het vandaag vaak daar is waar patiënten op zoek gaan naar informatie over hun ziekte. De filmpjes kunnen worden bekeken op de website www.pasvoorpso.be en je zal er ook makkelijk de dichtstbijzijnde gespecialiseerde dermatologen kunnen vinden, evenals testen die de ernst van jouw psoriasis inschatten en meer te weten komen over de impact van de ziekte op jouw levenskwaliteit”, besluit Paul De Corte, voorzitter van de Psoriasis Liga Vlaanderen.
Vindt alle nuttige informatie terug op:
www.pasvoorpso.be (soon online)
www.psoriasis-vl.be
Foto’s: copyright www.psoriasis-vl.be