Op het stadhuis van Antwerpen werd onder grote belangstelling een nieuw Antwerps bier gelanceerd: ‘De Legende’. Schepen voor Toerisme Koen Kenis nam de stadshoneurs waar.

Acteur Warre Borgmans nam iedereen op sleeptouw om dit fijne nieuwe bier boven de doopvont te houden.
‘De legende’ is niet alleen de naam van ons bier, maar is ook de naam van heel ons concept.
Het is een project waarbij:  Cultuur – Toerisme – Bier in elkaar samenvloeien.  Toerisme een nodige boost geeft.  De oude verhalen weer tot leven gewekt worden.  Laat zien, dat het oud en het nieuw perfect kan gecombineerd worden d.m.v. interactief aan de slag te gaan met je smartphone.  Waar je op een eenvoudige , snelle en efficiënte manier een daguitstap kan plannen.
‘De Legende’ is een combinatie van verschillende hobby’s: – Verzameling van sagen en legenden – Maken van website’s – Bierbrouwen.
Eddy Leysen, initiatiefnemer over het ontstaan van ‘De Legende’: “Drie jaar geleden startten we met de nodige aankopen om thuis bier te brouwen in onze garage. Deze is ondertussen een mini laboratorium brouwerij geworden waar mijn vrouw, Inge De Coster, haar mini niet meer kan parkeren. Omdat bier brouwen vrij intensief is en je ’s morgend vroeg uit de veren moet heb ik bijna nooit echt alleen bezig geweest. Vrienden en collega’s brouwden gelukkig graag eens mee. Waaronder ook mijn straatgenoot Peter Jochem die het meest enthousiast was. Samen maakten we steeds andere smaken. Niet alles liep altijd van een leien dakje …. Dat werd op een avond bijzonder duidelijk toen er vanuit de kelder enkele ontploffingen weerklonken. Een te hoge gisting op de fles had hier voor gezorgd. Ondanks dit, was dit één van mijn lekkerste bieren die ik ooit gemaakt heb, maar niet voor herhaling vatbaar. In de loop van de tijd ontwikkelde we een tien recepten en smaken. Tijdens één van onze straatfeesten kregen de bewoners de gelegenheid om verschillende bieren te proeven. Zij hebben mee bepaald welk bier het meest toegankelijk was wat smaak betreft. Vorig jaar april, hebben we het bier samen met het concept gelanceerd in de noordelijke gemeenten Kapellen – Stabroek – Kalmthout – Brasschaat – Ekeren en ’S Gravenwezel. We zijn bewust klein begonnen, enerzijds omdat het onze eigen streek is en we deze ook kennen. Anderzijds dat we de gelegenheid krijgen, om de kinderziekten op te sporen en op te lossen. Wees gerust we zijn problemen tegen gekomen. – Na twee maanden te kort aan bier door het grote succes. – Tweede brouwsel was mislukt. – Het achter etiket draaide we vroeger handmatig op wat bijzonder veel tijd in beslag nam, dit is nu geautomatiseerd. Ook hebben we dit jaar de gelegenheid gekregen om alles te ontwerpen wat de taverne’s nodig hebben. ( Bierkaartjes , flayers, posters, krijtborden, infokaartjes, glazen, feestverpakking enz….) We hebben ons dus vorig jaar sterk gemaakt, om een grote stad op te starten. We staan er nu klaar voor. We kozen voor onze stad Antwerpen. Antwerpen krijgt de primeur om als eerste stad hier mee uit te pakken. Het is in een wereld primeur, aangezien dit concept nog nergens toegepast is.”
Omschrijving van het bier ‘De Legende’ – Alcoholgehalte is 7% Vol. – ‘De Legende’ is een blond bier dat hergist op de fles. – Het is rond , moutig , zacht gehopt en prikkelend hoog in de mond. – Het bier heeft een aangename nasmaak welke al snel tot een tweede verleid. – Het wordt het best koel gedronken ( 8 ° C) . – ‘De Legende’ leent zich uitstekend om op een zonnig terrasje te drinken maar is ook bijzonder smaakvol bij een lekkere maaltijd. Brouwerij Boelens te Belsele brouwt in opdracht met ons recept ‘De Legende’.
De naam ‘De Legende’ is niet zomaar gekozen, het verwijst naar ons cultureel concept. Voor Antwerpen bevindt zich op elk flesje op het achter etiket één van de 13 uitgekozen legenden die Antwerpen rijk is. Het betreft steeds een samengevatte versie vanwege plaatsgebrek, maar d.m.v. de QR code kan je met je smartphone de volledige legende lezen. Hiervoor hoef je enkel de app: QR code reader te downloaden , welke gratis is. Deze app kan men ook voor vele andere toepassingen gebruiken. Er werd ook gedacht aan degene die nog geen smartphone hebben, zij kunnen via de website www.brouwerijdelegende.be de code invullen, welke men op het vooretiket terugvindt. Men verkrijgt alzo dezelfde info.
Onderaan elke ingescande legende, vind je het toeristisch icoon. Via deze link kom je op de toeristische info, waaraan VISIT Antwerpen aan meegewerkt heeft. Deze toeristische info is opgebouwd volgens een vaste structuur met duidelijke iconen, welke steeds terugkomen, ook in andere gemeenten en toekomstige steden.