Jongeren mentaal en fysiek sterker maken. De doelstelling van Rode Neuzen Dag is nobel én noodzakelijk. Maar waarom alleen focussen op het genezingsproces als we ook proactief aan de slag kunnen? Wat als de oorzaak van psychische en lichamelijke problemen niet alleen in onze huidige maatschappij, maar ook al bij de zwangerschap en bevalling te zoeken valt?
 
Dat enkel en alleen de hedendaagse samenleving de mentale en fysieke gezondheid van jongeren beïnvloedt, is een te beknopte veronderstelling. Rijk of arm, opgegroeid in de stad of het platteland, bij een traditioneel of modern gezin: 1 op 5 Vlaamse jongeren kampt met psychische problemen en kan niet bij dezelfde achtergrond worden geplaatst.
 
Verstoorde binding
Jongeren geven zelf aan dat onder meer sociale onzekerheden aan de basis van hun problemen liggen. In die context zorgen een minder kwalitatieve opvoeding en het niet hebben van een rolmodel vaak voor moeilijkheden. Een mogelijke link tussen het ontwikkelingsproces van het kind en de hechting met de mama speelt hier dus op.
“En daarmee ook de zwangerschap en bevalling”, stelt Alexandra Fleischer, beter bekend als The Antwerp Doula. “Een moeilijke zwangerschap of een zware, traumatische bevalling zorgt in een derde van de gevallen voor een postnatale depressie of post traumatische stress syndroom (PTSS). Een veilige hechting met het kind wordt zo verstoord, waardoor de mama niet intuïtief op de emoties en stress van het kind zal kunnen reageren. Ze zal zich moeilijk kunnen aanpassen aan de behoeftes van haar kind omdat ze zelf met angsten, slaapstoornissen, stemmingswisselingen of woedeaanvallen worstelt. Zorgen voor het kindje gebeurt dan op automatische piloot. De baby leert niet hoe emoties te reguleren, terwijl dat net fundamenteel is voor gezond psychisch functioneren.”
 
Emotionele ondersteuning
Een postnatale depressie of PTSS is heel moeilijk vast te stellen, aangezien vrouwen dit vaak uit schaamte en schuldgevoelens verzwijgen. “Vanuit mijn eigen ervaring en mijn achtergrond als psychotherapeute ondervind ik dat veel vrouwen ermee kampen. Het verbaast me dan ook dat er zo weinig begeleiding of hulp wordt voorzien. Want alles wat een mama ervaart, draagt en meemaakt zowel op lichamelijk als emotioneel vlak geeft ze onbewust door aan haar (ongeboren) kindje. Het is dus zeker niet uit te sluiten dat die kinderen een paar jaar later op hun beurt met angsten, slaapstoornissen, prikkelbaarheid, hoogsensitiviteit, depressies of dwangstoornissen kampen.”
 
Opmerkelijke trend
Steeds meer bevallingen worden ingeleid zonder dat er enige medische oorzaken aan de basis liggen, waardoor de vraag naar een epidurale verdoving in een heel vroeg stadium drastisch verhoogt en de kans op complicaties, zoals vacuümextracties of spoedkeizersnedes, zo groter is. Die trend zet zich nu al zo’n 20 jaar door. Net de leeftijdsgroep waar Rode Neuzen Dag zich op focust. Daar stelt The Antwerp Doula zich eveneens vragen.
 
“Bij een natuurlijke bevalling zetten je eigen lichamelijke hormonen alles in gang en beslist de baby zelf om in deze wondere wereld te verschijnen. Bij het inleiden worden synthetische hormonen gebruikt. De baby wordt buiten zijn wil uit zijn veilige wereld gehaald. Ik heb mijn twijfels over de gevolgen daarvan op korte en lange termijn.”
Een wetenschappelijk verband lijkt er vooralsnog niet te zijn. Maar goed begonnen is half gewonnen, denkt The Antwerp Doula. “Een kind krijgt bij zijn geboorte al een naam, godsdienst en afkomst mee. Laat het tenminste zelf zijn of haar geboortedatum kiezen.”
 
Natuurlijke bevalling bevorderen
Tenzij het natuurlijk niet anders kan! Bij een mogelijke zwangerschapsvergiftiging, te weinig vruchtwater, een baby die niet meer bijkomt, een voorliggende placenta, … gaan ze wel medisch moeten ingrijpen. “Mama’s die alsnog voor een epidurale verdoving kiezen, hoeven zich dan zeker niet schuldig of gefaald te voelen. Ik ijver enkel voor een evenwicht tussen wat echt moet en wat ook anders kan. Een keizersnede hoeft niet altijd dé oplossing te zijn. Als het kindje in stuit of dwars ligt, kan die alsnog vanzelf draaien door bepaalde oefeningen en andere houdingen aan te nemen vanaf 29 weken zwangerschap. Een stuitbevalling is ook nog een optie maar niet alle ziekenhuizen staan daar open voor.”
 
Wie is The Antwerp Doula?
Alexandra Fleischer is voltijds Doula. Een voltijds wat? Een zwangerschaps- en bevallingscoach die de perfecte aanvulling biedt op de begeleiding van het medische team. Dat gebeurt voor, tijdens en na de bevalling. Dankzij een intense relatie met de mama-in-spe groeit diens zelfvertrouwen, luistert ze beter naar haar eigen lichaam en verhoogt de kans op een natuurlijke bevalling. Onderzoek wijst zelfs uit dat de kans op complicaties, zoals een spoedkeizersnede, halveert via een Doula.
In 2020 zal Alexandra een koppel begeleiden en het volledige bedrag overbrengen aan Rode Neuzen Dag. “Dit is heel belangrijk voor mij.”

The Antwerp Doula
Varenblok 3
2650 Edegem
+32 475 97 21 21
alexandra@theantwerpdoula.be

Foto’s: https://theantwerpdoula.be/