Het unieke fotoboek “La Côte de Normandie et les Plages du Débarquement” toont de Normandische kust met een frontale instelling vanop zee, waar de geallieerde troepen 75 jaar geleden landden. 90 km kustlijn, van Merville-Branceville-Plage tot Quineville worden in het werk weergegeven. De confrontatie tussen de hedendaagse foto’s van het kustlandschap van Jo Struyven en de historische foto’s van hetzelfde landschap van het War Heritage geven dit werk een buitengewoon origineel cachet.
De stranden van de landing in Normandië, zoals ze nog nooit getoond werden.
Dit boek, gemaakt naar aanleiding van de tentoonstelling D-Day Panorama, toont de kust op een frontale wijze, vanop zee (+/-300 meter van de branding), waar de geallieerde troepen zijn geland.
Het boek bevat de volledige kustlijn (90 km) van Merville-Franceviile-Plage (waarachter de 6 de Britse Airborne Divisie is geland) tot Quineville (waarachter de 82ste en 101ste Amerikaanse Airborne Divisie is geland).
Het boek geeft de landingskusten (en de zones ertussen) integraal en frontaal weer op de dag van vandaag. Zo kan de lezer alle resten van de Atlantikwall bekijken vanuit zee. 
Naast dit actuele panorama bevat het boek ook militaire informatie van de troepen die geland zijn op D-Day (landingstabellen).
Het derde deel focust op de landingsstranden nu en toen. Het actuele landschap wordt er geconfronteerd met het landschap van begin 1944. Het War Heritage Institute heeft een groot deel van dit historisch landschap (warscape, vervat in de Admiralty Booklets) ter beschikking gesteld van Jo Struyven. Hij heeft deze foto’s bewerkt en afgestemd op het actuele panorama. 
Deze fotografische confrontatie is aangevuld met historische foto’s ten tijde van de landing evenals met een zo exact mogelijke plaatsbepaling van de landingstroepen in de first wave.
Het boek tracht een zo exact mogelijke geografische en fotografische weergave te geven van de landing op D-Day.
 
Het War Heritage herdenkt ‘75 Jaar Bevrijding’
Dit jaar is de 75ste verjaardag van de landing in Normandië zeker niet onopgemerkt voorbijgegaan en de omstandigheden waardoor België ongewild betrokken geraakte bij de wereldoorlogen mogen niet vergeten worden. Dit is trouwens één van de opdrachten van het War Heritage Institute.
Daarom kan de rol die onze Belgische soldaten hebben gespeeld tijdens deze enorme operatie «Overlord», voor de vrede en de vrijheid, niet genoeg worden benadrukt. 
Ook al waren ze niet met velen, toch waren verschillende Belgische vliegeniers aanwezig boven de stranden. Ze beschermden de landende troepen, vielen de vijandelijke eenheden aan en zetten de luchtoperaties voort tijdens het doorbreken van het bruggenhoofd. De Belgische zeelieden van hun kant, scheepten in op schepen die de zones moesten bombarderen, konvooien moesten begeleiden, onder meer met de twee korvetten «Buttercup» en «Godetia», mijnen moesten vegen en voorbereide elementen naar de kunstmatige haven van Arromanches moesten slepen.
Natuurlijk betrekt het War Heritage Institute hierbij ook de leden van de Brigade Piron, die, zoals hun citaat vermeldt, «steeds bij de voorhoede was der divisie waaraan zij verbonden was».
Tentoonstelling over het maritiem oorlogserfgoed
De tentoonstelling «Operatie Noordzee 1944-’45» verzamelt een indrukwekkend aantal originele stukken, zoals een pantserauto van het Canadese leger en het indrukwekkende luchtafweerkanon van de Britse monitor HMS Roberts, een veteraan van D-Day. De aandacht van het publiek wordt ook gevestigd op de bescherming van ons onderwaterpatrimonium. Scheepswrakken, schoenen en gasmaskers kunnen alle gevonden worden op de bodem van de Noordzee, langs de Belgische kust. Deze objecten, die zich al 75 jaar in de diepte bevinden, zijn de laatste getuigen van de Tweede Wereldoorlog. 
De tentoonstelling « Operatie Noordzee 1944-’45 » kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen het War Heritage Institute, het Vlaamse Instituut voor de Zee (VLIZ), Westtoer en Seafront, als privépartner, met financiële steun van de Nationale Loterij en van de Vlaamse regering. Deze tentoonstelling loopt van 8 juni 2019 tot 3 januari 2021 en is open voor het publiek op de site Seafront in Zeebrugge.

Hardcover; 330 pagina’s.

Foto’s: Jo Struyven / www.warheritage.be