Het Museum La Boverie i Luik is trots om een uitzonderlijke tentoonstelling aan te kondigen: “Ceci n’est pas un corps. 50 years Hyperrealistic sculptures”. De tentoonstelling, gepresenteerd door Tempora en haar Duitse partner IKA, zal van 22 november 2019 tot en met 3 mei 2020 toegankelijk zijn voor het publiek.

De stad Luik en La Boverie zagen de unieke kans om deze expositie op hun kalender te zetten. Het is de laatste stop van een wereldtournee na het Museum voor Schone Kunsten in Bilbao (Spanje), het Museum voor Hedendaagse Kunst in Monterrey (Mexico), de National Gallery in Canberra (Australië) en de Kunsthal Rotterdam. De expo heeft al een succesvol parcours afgelegd. Zoals de tentoonstelling in Rotterdam, met niet minder dan 230.000 bezoekers in 3 maanden tijd!

‘Hyperrealisme’ is een kunststroming die in de jaren 70 in de Verenigde Staten opdook. Het abstracte de rug toekeren en proberen om een nauwkeurige weergave van de natuur voor te stellen tot het punt dat de toeschouwers zich soms afvragen of ze te maken hebben met een echt lichaam. De hyperrealistische kunstenaar creëert een soms amusant, soms verstorend, maar steeds een betekenisvol kunstwerk. Met een selectie van een vijftigtal hyperrealistische beeldhouwwerken van de grootste namen in de hedendaagse kunst (George Segal, Ron Mueck, Maurizio Cattelan, Berlinde De Bruyckere, Duane Hanson, John De Adrea…) geeft de expositie een weergave van de evolutie van de menselijke gestalte van de jaren 1970 tot vandaag.

De titel van de expositie, uiteraard geleend van Magritte en zijn bekende pijp, is niet meer onschuldig dan de zijne. Wat is kunst, lijkt de kunstenaar te vragen aan de toeschouwer van zijn schilderij? Hoe gedetailleerd en hoe perfect mogelijk de contouren en de textuur gemodelleerd zijn naar het echte, wat is de omzetting ervan op het doek, zo niet de illusie van dit echte? Alsof de kunstenaar elke keer hij dichter bij de echte kwam, hij onder zijn gebaar kon wegglippen. En meer fundamenteel, heeft kunst de functie van verbeelding van de werkelijkheid? Het gaat erom onze relatie tot het lichaam, tot kunst, tot de representatie van het lichaam in de kunst en de dubbelzinnige verbanden tussen kunst en realiteit in twijfel te trekken in deze fascinerende tentoonstelling.

De unieke kans om deze tentoonstelling nu te organiseren brengt het uitstellen van een ander groot project van Tempora in la Boverie met zich mee: de tentoonstelling ͞Warhol, the American Dream Factory͟ zal een jaar later van start gaan, namelijk vanaf 2 oktober 2020. Deze wissel heeft twee grote voordelen: het stelt ons in staat om volgend jaar een uitzonderlijke tentoonstelling te presenteren die op een ander tijdstip niet beschikbaar was en het zal de expo Warhol des te meer verrijken dankzij de grotere betrokkenheid van onze Belgische en internationale partners.

Foto: Zharko Basheski, Ordinary Man, 2009-10 – image courtesy of the artist and Institut für Kulturaustausch, Tübingen / Wallonië België Toerisme.