Experimenteren kan je leren, en wel op de Universiteit Antwerpen. Van 4 tot 7 februari steken leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs er zelf de handen uit de mouwen. Een hart dissecteren, kwantumfysica ontdekken door MineCraft, een robot programmeren, … het kan allemaal in Studio STEM!
STEM is hot, zeker aan de Universiteit Antwerpen. Begin februari gooien de faculteiten Wetenschappen en Toegepaste Ingenieurswetenschappen de deuren van hun practicumzalen open voor ruim 800 scholieren uit het vijfde en zesde jaar middelbaar. Dat zijn 200 leerlingen meer dan tijdens de vorige editie. De leerlingen volgen op school een opleiding met een wetenschappelijke, technologische of wiskundige achtergrond, en komen op UAntwerpen proeven van STEM op universiteitsniveau.
Van 4 tot 7 februari bezoeken scholen van Turnhout over Lier tot Temse in klasverband de Universiteit Antwerpen. In een 30-tal workshops leren ze de kneepjes van het STEM-leven op de unief: ze leren een hart te dissecteren, een robot te programmeren en chemische brouwsels te scheiden.
God dobbelt niet
Blikvanger is zeker ook QCraft: via deze variant op de populaire game MineCraft leren de jongeren de basisbeginselen van de kwamtumfysica kennen. “We hebben de regels van het populaire spel MineCraft aangepast aan de wetten van de kwantummechanica”, vertelt fysicus Ben Van Duppen. “Zo kunnen we jongeren inzicht geven in aspecten van deze theorie die zo tegenintuïtief is dat zelfs Einstein het niet geloofde met zijn bekende uitspraak ‘God dobbelt niet!’ Een goed begrip van de kwantummechanica is cruciaal voor de werking en ontwikkeling van nieuwe IT-technologieën. Met QCraft kunnen we jongeren op een unieke manier inzicht geven in kwantummechanica.”
STEM staat voor science, technology, engineering en mathematics. Een grootschalig actieplan van de Vlaamse regering heeft als doel de wetenschappelijke kennis van leerlingen bij te spijkeren en het aantal jongeren in STEM-richtingen te verhogen. De Universiteit Antwerpen werkt hieraan graag mee. Boeiende proefjes en een blik achter de schermen moeten hun interesse in een STEM-opleiding verder doen groeien.
Praktisch:
4, 5, 6 en 7 februari, telkens van 8.30 tot 17 uur: Studio STEM.
De QCraft-sessies worden georganiseerd op woensdagvoormiddag 6 en donderdag (voor- en namiddag) 7 februari.
Locatie: campussen Groenenborger, Middelheim, Drie Eiken, Hoboken.
www.uantwerpen.be/studiostem

Foto: Uantwerpen