De Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen organiseert naar aanleiding van haar verhuizing naar Het Brantijser de tentoonstelling Dramaturkia, met kunstenaars uit het Midden-Oosten en West-Europa. De tentoonstelling loopt van 22 maart tot en met 22 mei 2019.
 
De Faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen verhuisde recent naar Het Brantijser, de vroegere thuishaven van de Antwerp Management School. Het beschermde monument op de Sint-Jacobsmarkt werd grondig opgefrist en biedt nu onder meer onderdak aan het decanaat van de faculteit en aan het Departement Geschiedenis. Ook Hofstad, het historisch proefveld stadslandbouw van de Antwerpse historici, krijgt er een plek.
 
De faculteit wil de verhuizing in de kijker zetten met een niet-alledaagse tentoonstelling.
“In het superdiverse Antwerpen moet de universiteit oog hebben voor het vele talent dat in de stad aanwezig is”, zegt decaan Luc Duerloo. “Een multiperspectieve aanpak is dus meer dan aangewezen. Onze faculteit wil op dat vlak een voorloper zijn en blijven.”
 
Eurocentrisme doorbreken
Drie jaar geleden introduceerde de opleiding geschiedenis de islamleerlijn, die bijzondere aandacht aan de geschiedenis van de islamwereld besteedt. De term ‘islamwereld’ verwijst dan niet naar een religieuze gemeenschap, maar wel naar alle delen van de wereld waar de islam een impact heeft gehad op de samenleving, de politiek, de economie en de cultuur, en dat sinds zijn ontstaan tot vandaag. In een wereld waarin de gevolgen van de globalisering ons leven steeds ingrijpender beïnvloeden, kiest de opleiding er bijgevolg resoluut voor het traditionele eurocentrisme te doorbreken.
 
De faculteit meent dat die diversiteit evenzeer tot uiting moet komen in de kunstwerken op de universiteit.  Duerloo: “Met de tentoonstelling  Dramaturkia willen we een statement ten aanzien van de buitenwereld maken en de hand uitsteken naar de vele gemeenschappen die onze stad rijk is.”
 
Spelen met taal
De curator van de tentoonstelling, Azad Asifovich, heeft kunstwerken van tien kunstenaars uit het Midden-Oosten en West-Europa geselecteerd. De kunstenaars hebben hun roots in Marokko, Rusland, Azerbeidzjan, Iran, Libanon, Griekenland en ja, ook België. Ze werken allemaal in het westen, voornamelijk in Frankrijk.
 
Via hun kunstwerken geven ze hun persoonlijke visie op actuele gebeurtenissen. De kunstenaars spelen onder meer met taal en taalkundige obstakels, ze halen inspiratie uit getekende herinneringen van kinderen aan de stad waar ze vandaan komen en vergelijken die met beelden van diezelfde verwoeste stad, ze spelen met het gegeven ‘grens’, ze dagen uit met hoofddoeken met daarop een print van vrouwenharen, en zo meer. Sanne De Wolf, een van de geselecteerde kunstenaars, zal op donderdag 21 maart aanwezig zijn in Het Brantijser, waar ze ook een eigen project zal voorstellen.

De tentoonstelling is van 22 maart tot en met 22 mei 2019 vrij te bezoeken tijdens de kantooruren.

Foto’s: Ruddy Berghmans