‘Duurzame steden en gemeenschappen’ is een van de 17 ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de VN. Wat houdt dit juist in? Wat kunnen steden en gemeenten internationaal betekenen voor alle andere ontwikkelingsdoelstellingen? Hoe wordt een internationale dimensie opgenomen in het lokale beleid? Zijn er al interessante voorbeelden? Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen geven we een boeiende voorzet voor een sterke internationale dimensie in het lokale beleid. Met medewerking van o.m. Peter Wollaert van Unitar/Cifal Flanders, Wouter Boesman van Platforma (Europees platform van lokale en regionale besturen voor ontwikkeling) en Wim Dries, burgemeester van de stad Genk en voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).
Het Zuidcafé is een initiatief van Oxfam-Wereldwinkels, 11.11.11 en Broederlijk Delen i.s.m. Mo*Magazine en De Roma en met de steun van de Provincie Antwerpen.
Het Zuidcafé is een info-avond die vier maal per jaar wordt georganiseerd om mondiale thema’s begrijpbaar te maken voor een zo breed mogelijk publiek in het gevestigde cultuurhuis De Roma in Borgerhout (Antwerpen).

Het initiatief is gegroeid uit een viermaandelijkse bijeenkomst voor vrijwilligers van de Antwerpse Oxfam-Wereldwinkels. Nu wordt het Zuidcafé gezamenlijk georganiseerd door een werkgroep van vertegenwoordigers van de 8 Antwerpse Oxfam-Wereldwinkels, 11.11.11 Antwerpen en VormingPlus Antwerpen voor een breed geïnteresseerd publiek, ondersteund door ten eerste de stad Antwerpen en momenteel de provincie Antwerpen.

De avonden kunnen zowel bestaan uit een interessante documentaire gevolgd door een debat met experten en/of publiek, als een discussie die er op zichzelf staat of een cultureel optreden met mondiale invalshoek. Indien de gelegenheid zich voordoet, kan er ook op specifieke thema’s met andere organisaties samengewerkt worden. Sinds 2011 is Paul Schrijvers de vaste gastheer van deze avonden.

Www.deroma.be/zuidcafe