Op UAntwerpen loopt momenteel een studie naar een potentieel coronavaccin. Koningin Mathilde bracht op woensdag 23 september een bezoek aan het vaccinatiecentrum, geleid door prof. Pierre Van Damme.

De Antwerpse universiteit beschikt over jarenlange ervaring op het vlak van vaccinstudies. “De voorbije 25 jaar hebben we meer dan 500 klinische proeven met vaccins gedaan”, vertelt prof. Pierre Van Damme, directeur van het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV). “Daar zaten heel bijzondere projecten bij. Denk bijvoorbeeld aan Poliopolis in 2017, toen we twee kandidaat-poliovaccins getest hebben in een uniek tijdelijk containerdorp.”

Ook vandaag staat UAntwerpen in de frontlinie, in de strijd tegen het coronavirus. Van Damme: “We testen momenteel kandidaat-vaccins tegen COVID-19 in een fase I-studie. Een groep gezonde vrijwilligers krijgt het vaccin of een placebo toegediend. Wij volgen hen van nabij op. Deze studie is een belangrijke en noodzakelijke stap in de ontwikkeling van het vaccin.”

Praten met deelnemers
In het recente verleden toonde Hare Majesteit koningin Mathilde al meermaals grote interesse in de activiteiten van het CEV. Het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties geniet al verscheidene jaren van de Hoge Bescherming toegekend door Hare Majesteit Koningin Mathilde. Zo woonde de koningin reeds enkele malen het jaarlijkse Valentijn Vaccinatiesymposium bij. Op woensdag 23 september was Hare Majesteit opnieuw te gast op Campus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen. Ze zou er onder meer praten met enkele deelnemers aan de coronavaccinstudie.

Prof. Van Damme gaf de koningin ook een toelichting bij de plannen voor het prestigieuze Vaccinopolis-project: begin 2021 wordt op de campus in Wilrijk de eerste steen gelegd van een bijzonder complex met 30 bedden. Het wordt een unieke academische CHIM-faciliteit op het Europese vasteland. De federale overheid investeert mee in het unieke project.

Human challenge
CHIM staat voor Controlled Human Infection Models. Van Damme: “Men spreekt ook van ‘human challenge’-onderzoek, omdat men gezonde proefpersonen, na toedienen van vaccin of placebo, in feite gaat ‘uitdagen’ door hen bloot te stellen aan een verzwakte versie van een bepaalde ziekteverwekker, of aan de oorspronkelijke ziekteverwekker van zodra er een doeltreffende therapie beschikbaar is. Dankzij zulke CHIM-studies kunnen vaccins sneller ontwikkeld en getest worden, en deze methode is ook relatief goedkoop.”

Foto: In 2017 bezocht koningin Mathilde het Poliopolis-project van Pierre Van Damme (www.uantwerpen)