De Koning Boudewijnstichting kent de Prijs voor Ontwikkeling in Afrika toe aan Wecyclers, een startup voor afvalbeheer uit Lagos (Nigeria). Dankzij de Prijs, waaraan een geldbedrag van 200.000 euro en internationale netwerkactiviteiten zijn verbonden, kan Wecyclers groeien en zijn nationale en internationale impact verhogen.
Tegen 2100 zullen 5 van de 10 grootste steden van de wereld in Afrika liggen. Lagos zou op dat moment wel eens de grootste stad ter wereld kunnen zijn. Vandaag produceren de inwoners van Lagos 15.000 ton afval per dag. Slechts 40% wordt opgehaald door de lokale overheid. Wecyclers springt in dat gat: de startup vermindert het huishoudelijk afval in de straten van Lagos en verbetert zo de leefomgeving en het welzijn van de bevolking.

“We zijn trots dat we het unieke model van Wecyclers kunnen belonen”, zegt Hervé Lisoir van de Koning Boudewijnstichting. “We kozen dit bedrijf uit de meer dan 200 inzendingen omwille van zijn vernieuwende aanpak: ze betrekken de gemeenschap door van recycling een economische drijfveer en van burgers de motor van verandering te maken.”

De organisatie combineert low tech en high tech oplossingen, waaronder een mobiele app en sms-technologie, naast vernieuwende lagekostenophaalwagens die aangedreven worden door fietsen. Die wagens halen het recyclebare afval direct bij gezinnen op. Het wordt dan verkocht aan recyclingfabrieken om van de materialen nieuwe producten te maken. Het bedrijf werd ook gekozen omwille van zijn economische impact. Gezinnen verdienen “punten” door hun afval mee te geven met de ophalers van Wecyclers, en die kunnen ze omzetten in voedsel, huishouditems of andere spullen. Zo halen huishoudens met een beperkt inkomen waarde uit hun afval. Vandaag telt het bedrijf al 17.000 abonnees in 7 wijken van Lagos. Elke maand komen er ongeveer 200 nieuwe leden bij. 

De Nigeriaanse startup creëerde ook 200 banen in 7 jaar, met bijzondere aandacht voor vrouwen. Zij maken op dit moment 60% van het personeel uit.

“Teruggeven aan de gemeenschap zit in het DNA van Wecyclers. We willen onze activiteiten uitbreiden naar andere wijken. Op de middellange termijn willen we groot genoeg worden om onze eigen recyclingfabriek te bouwen. Meer groei betekent voor Wecyclers meer kunnen teruggeven aan de gemeenschap”, zei Olawale Adebiyi, CEO van Wecyclers.

Sinds Wecyclers begon, is het brede publiek zich bewuster geworden van dit thema. Ook andere bedrijven beginnen nieuwe recyclingoplossingen uit te werken. Wecyclers heeft onlangs ook de handen in elkaar geslagen met grote bedrijven zoals Unilever en Nigerian Bottling Company om “kiosken” op te zetten op plekken waar geen afval wordt opgehaald.

Met het prijzengeld van 200.000 euro kan Wecyclers zijn model opschalen en zijn voetafdruk vergroten, met plannen om uit te breiden in Lagos zelf, en naar andere Nigeriaanse steden en buurlanden. De Prijs geeft hen meteen ook toegang tot een breed netwerk van potentiële partners in Europa en de VS, die hen kunnen ondersteunen bij hun ontwikkelingen. Met de huidige groeiprojecties wil Wecyclers 5.000 ton recyclebaar materiaal verzamelen tegen 2020. Ze kunnen zo 500.000 huishoudens bedienen tegen 2023.

De officiële bekendmaking van de laureaat vond woensdagavond 20 maart plaats in de kantoren van Wecyclers in Lagos, bij het afsluiten van de eerste dag van de Silicon Lagoon Mission georganiseerd door Close the Gap en Startups.be.

De prijsuitreikingsceremonie, in aanwezigheid van Koning Filip en Koningin Mathilde van België, op het Koninklijk Paleis in Brussel vindt plaats op 12 juni.

Foto: www.kbs-frb.be