Samen met kunstenaar Koen Vanmechelen lanceert het International Livestock Research Institute op 26 april met Incubated Worlds een geavanceerd pluimvee-onderzoekscentrum in Ethiopië. “Een kruisingsproject om het leven van de lokale gemeenschappen te verbeteren,” zegt Vanmechelen.
Twee Belgen spelen een belangrijke rol in de lancering van Incubated Worlds, het internationale project dat via kunst en wetenschap de armoede en ondervoeding in Oost-Afrika wil bestrijden. Professor Olivier Hanotte van het International Livestock Research Institute (ILRI) en conceptueel kunstenaar Koen Vanmechelen sloegen vorig jaar de handen in elkaar om het ILRI onderzoek naar meer resistent en productief pluimvee voor Sub-Sahara-Afrika kracht bij te zetten. Vanmechelen geeft een opmerkelijk artistiek-wetenschappelijk surplus aan het initiatief.
Ethiopische kip
“We combineren onze ultramoderne onderzoeksfaciliteit met de fascinerende kunstinstallaties van Koen Vanmechelen, omdat hij het belang van de genetische diversiteit naar het publiek vertaalt op een manier die de wetenschap niet vermag,” zegt ILRI-Director General Jimmy Smith. “We zijn ook van plan om zijn kosmopolitische kip te kruisen met een Ethiopische kip die gekweekt werd voor lokale productiviteit, om zo veerkrachtig pluimvee te ontwikkelen dat voor voldoende eieren zorgt maar dat ook de genetische diversiteit heeft om verwoestende ziektes te overleven en zich aan te passen aan klimaatverandering.”
Vanmechelens Cosmopolitan Chicken is volgens prof. Hanotte een potentiële schatkamer aan waardevolle genetische eigenschappen. “Dit wordt het meest sexy ondezoekscentrum voor kippen ter wereld”, zegt Vanmechelen. “Een plek die toont dat dit boerderijdier, dat in bijna elk land voorkomt en dat in elke religie aanvaard wordt als voedsel, het product is van vele lokale gemeenschappen. Als we dit kosmopolitische erfgoed niet koesteren, verliezen we het.”
DNA-kunst
Incubated Worlds bevat foto’s, video’s en boeken die inzicht bieden in het complexe DNA van de 20stMechelse kip en dat van een Ethiopische kip. Beide werden gesequenced om hun genetische verscheidenheid te bestuderen. Aan de buitenmuur prijken grote kippenportretten, samen met Vanmechelen’s statement; Global only exists by the generosity of the local. Binnen vinden bezoekers twee exemplaren van zijn ‘Book of Genome’ met de DNA-codes van beide kippen. Muurvullende video’s tonen een verscheidenheid aan mensen die uit de boeken voorlezen; de verschillende bevolkingsgroepen van Ethiopië in het Amhaars, en de verschillende nationaliteiten uit Vanmechelens Cosmopolitan Chicken Project in hun moedertaal. “Incubated Worlds vertegenwoordigt de fusie van het globale met het lokale, de wereld met de gemeenschap,” concludeert Vanmechelen, “Dit kruisingsproject is onderdeel van een zoektocht om diversiteit in balans te brengen met productiviteit. Het is een uniek kunst-, onderzoeks- en ontwikkelingsproject.”
Tijdens Vanmechelen’s bezoek aan Ethiopië zal zijn werk ‘Book of Genome’ ook aan de collectie van het Nationale Museum toegevoegd worden. Deze plek, ook wel ‘Lucy Museum’ genoemd, herbergt het skelet van een van de oudste bekende mensachtigen die vanuit Ethiopië de wereld introk.
Foto’s: Koen Vanmechelen