De Apocalyps of het einde der tijden. Doorheen de eeuwen hebben mensen hun dikwijls zorgvuldig opgebouwde levens zien ten prooi vallen aan allerhande destructies: oorlogen, aanslagen, tsunami’s, branden, tornado’s, aardbevingen, epidemies…  Soms hele beschavingen zijn zo ten onder gegaan. De rampspoed, de verzengde Apocalyps, is een thema dat we reeds kennen uit de vroege christelijke iconografie, maar ook hedendaagse kunstenaars zijn erdoor geïntrigeerd. Voor deze tentoonstelling heeft Koen Broucke zich laten inspireren door de destructie van de Eerste Wereldoorlog, maar tegelijk ook door de overstromingen. La Ville abandonnée, het enigmatische werk van Fernand Khnopff, en de vergane glorie van het verstilde, gestolde Brugge werken als een metafoor. Een reeks tekeningen, aquarellen en schilderijen brengen het einde van het Avondland in beeld. De Apocalyps is in dit werk stille, sluimerende dreiging geworden. Het literaire luik wordt ingevuld door Stefan Zweig, Emile Verhaeren en Georges Rodenbach. Zweig was nauw bevriend met Emile Verhaeren, verbleef regelmatig in België en was gefascineerd door het verstilde Brugge. De Eerste Wereldoorlog gooide dit alles overhoop. De tentoonstelling sluit aan bij het pas uitgebrachte boek: Stefan Zweig, Het land tussen de talen.

Tentoonstelling open van 6 maart tot 22 mei 2022: tijdens weekends (11-18u) of op reservatie tijdens de week. Gesloten op maandag. Opening van de tentoonstelling met de boekvoorstelling van Het land tussen de talen en een performance van Koen Broucke: zondag 6 maart 2022 om 11u.

Koen Broucke (°1965) is een veelzijdige persoonlijkheid: hij is vooral kunstenaar en historicus, maar hij is ook een begenadigd pianist. Hij wandelt graag – is een geboren flaneur – en leeft zowel in Oostende aan de Belgische kust als in het Waalse Waulsort aan de oevers van de Maas. Zijn interesse in kunst, geschiedenis, muziek en natuur komen dikwijls samen in zijn werk. In 2019 behaalde hij aan KUL-Luca School of Arts een doctoraatstitel in de kunsten met een proefschrift over slagvelden en de etherische sfeer die ze oproepen. Koen Broucke maakt tekeningen, schilderijen, video’s, boeken, installaties en performances. Landschappen, zeegezichten, stillevens en portretten komen veelvuldig voor in zijn werk. Doorheen zijn werk begeeft hij zich regelmatig in het voetspoor van iconische figuren zoals Vincent Van Gogh, Paul Van Ostaijen, Franz Lizst, enz. Soms lopen fictie en realiteit ook door mekaar en kruipt hij in de huid van een fictief personage. Hij stelde o.m. tentoon in het ICC (Antwerpen), Museum Dr. Guislain (Gent), Museum Dhondt-Dhaenens (Deurle), het Pori Art Museum (Finland), het Stedelijk Museum (Sittard) en in 2021 ook in het SMAK (Gent) met de tentoonstelling ‘The Library’. Recent publiceerde hij Het geheugen van sneeuw, een soort dagboek met schilderijen, foto’s, tekstfragmenten, brieven en bedenkingen.

Contact Koen Broucke: 0495 94 94 67 of atelier.broucke@gmail.com

Emile Verhaeren Museum

Dr. Rik Hemmerijckx, conservator

Verhaerenstraat 71

2890 Sint-Amands