Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen opende de deuren in 1890. Maar in 2011 sloten ze weer. Want het was tijd om te restaureren én te renoveren. Toch wordt het gebouw deze dagen druk bezocht. Want er is veel te doen. Wij bouwen voor jou niet één, maar twee musea. Op de plek van één. Kijk mee backstage!

Twee musea op de plek van één
Het museumgebouw werd te klein. Zo klein dat we bijna uit onze voegen barstten. Maar hoe voorzie je nieuwe faciliteiten en vergroot je de tentoonstellingsruimte in een oud gebouw zonder dat gebouw aan te tasten?

“Het Louvre ging ondergronds. Wij doen precies het omgekeerde. Wij bouwen de binnenplaatsen vol.”

Het masterplan
Enerzijds restaureren we het 19de-eeuwse museum in volle glorie. Anderzijds bouwen we een nieuw hedendaags museum in de zes binnenplaatsen. Resultaat: twee musea op de plek van één. KAAN Architecten zijn – zoals hun naam al verklapt – de architecten van dit masterplan. Zij voegden een nieuwe architectuur toe die verrassend is. Maar in balans en met respect voor het oude gebouw.

De olifant in het museum
Waarom duurt de verbouwing zo lang? Het masterplan combineert nieuwbouw met renovatie en restauratie van een monument. Een monument dat zich ook nog eens op een archeologische site bevindt. Dat maakt de verbouwing heel complex. 
Een productie van Mals Media. Met dank aan KAAN Architecten, Het Facilitair Bedrijf, Fonds Culturele Infrastructuur, Artes Roegiers en de Vlaamse Overheid.

Foto: www.kmska.be