Klub Kultuur is een organisatie die inzet op het versterken van de cultuursector tijdens de coronacrisis. Van oktober tot december brengen ze kunst die u kunt bekijken vanuit uw luie zetel thuis. Steunen kan via hun website en sociale media. Het ingezamelde geld gaat naar twaalf organisaties die leiden onder de maatregelen die de overheid tegen het coronavirus neemt. Hieronder een verslag van een eerste livestream, die op 3 oktober plaatsvond.

Een kort knikje en ze zijn vertrokken. Wannes speelt gitaar, Edith Leblanc en Karen Peremans vullen elkaar al zingend aan. Ze zijn perfect op elkaar afgestemd. Ik laat me nog wat dieper in mijn zetel wegzakken, tot ik comfortabel zit. Ik kan een glimlach niet onderdrukken, wanneer ik zie hoeveel voeten nu al meetikken op het ritme van de muziek, hoeveel hoofden zachtjes meewiegen met de melodie. Op mijn scherm zie ik dat meer dan veertig mensen online meevolgen. Niet slecht voor een eerste keer!

Edith en Karen staan graag op het podium, dat zie je zo. Een giecheltje aan het begin van iedere toespraak verraadt dat ze misschien toch een beetje zenuwachtig zijn, maar dat voegt net een zekere charme toe. Ze doorweven hun muziek met persoonlijke verhalen, wat de covers uit hun klassieke, overbekende kader haalt. Je luistert op een andere manier dan je gewoon bent naar de liedjes die ze brengen. Ze doen hun ding met de muziek.

Na het eerste lied legt Karen nog eens uit waar Klub Kultuur nu eigenlijk voor staat, en hoe doneren in zijn werk gaat. Klub Kultuur is een vzw die cultuur naar de mensen brengt in tijden van crisis. Via een online kunstenplatform wordt het werk van dansers, muzikanten, woord- en beeldende kunstenaars tentoon gesteld. Met de kunst van deze artiesten zamelt Klub Kultuur geld in voor 12 organisaties die lijden onder de coronacrisis, en die wel een beetje steun kunnen gebruiken. Klub Kultuur heeft een online giftepunt opgesteld dat je kunt vinden via onze sociale media en onze website. Doneren kan via een QR-code, of via een betaalpagina waarop je steunkaarten kunt aankopen.

Wordt je al warm van het enthousiasme van deze jongeren? Heb je spijt dat je er vrijdag niet bij was? Ik kan je geen ongelijk geven… maar geen nood! Je kunt de livestream herbekijken via de sociale media en de website van Klub Kultuur. En er volgt nog veel meer! Een hele hoop fantastische muzikanten zullen iedere vrijdag via een livestream het beste van zichzelf geven. Daarnaast stelt Klub Kultuur enkele keren per week het werk van een dichter, fotograaf of beeldend kunstenaar tentoon. De moraal van het verhaal? Volg hen zeker op Facebook en Instagram, en schrijf je in op de nieuwsbrief! Doneren mag natuurlijk ook altijd. Nu alvast enorm bedankt!

Facebook: https://www.facebook.com/klubkultuur
Instagram: https://www.instagram.com/klubkultuur/

Foto’s: https://klubkultuur.be/