In vergelijking met andere slechtvalkenkoppels in Vlaanderen is dat van Sint-Niklaas op de Onze-Lieve-Vrouwkerk relatief laat aan het broedseizoen begonnen. Op 28 april kroop het eerste jong uit het ei, op 1 mei het tweede. In 2017 bijvoorbeeld kroop het eerste kuiken al op 14 april uit het ei. Dat is twee weken vroeger. Met het derde ei was blijkbaar iets mis. Dat werd duidelijk op 6 mei. Om ca. 14:20 uur is het opengebarsten, maar de inhoud was vrij vloeibaar. Geen embryo dus en al zeker geen kuiken. Moeder slechtvalk heeft de inhoud van het ei meteen opgegeten. Sindsdien gaat ze zelf ook actief op jacht en werd het vierde ei nauwelijks of niet meer warm gehouden.

Het vierde ei werd op 27 maart gelegd en de gemiddelde broedduur bedraagt 31 à 33 dagen. We zijn nu 43 dagen verder en dus zal het dit jaar bij twee jongen blijven. Is dat erg? Neen, dat is niet erg. In de natuur verloopt vaak niet alles volgens plan. De twee kuikens zullen nu wel meer overlevingskansen hebben dan wanneer ze het eten onder vier zouden moeten delen. De kans dat een kuiken wordt opgeofferd wegens gebrek aan prooien, is nu ook bijzonder klein. Wij houden het broedsel natuurlijk in de gaten, maar zullen nooit tussenbeide komen. De natuur moet haar gang kunnen gaan.

Worden deze kuikens geringd tijdens de lockdown? Eerst was er sprake van niet, maar ondertussen heeft het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen het licht op groen gezet. Slechtvalkenkuikens worden doorgaans geringd op een leeftijd van drie weken. Voor die in Sint-Niklaas wordt dan ook 22 of 23 mei vooropgesteld.

Vogelbescherming Vlaanderen wenst iedereen nog veel kijkplezier. Vergeet niet ook eens naar de archiefbeelden van dit broedseizoen te kijken. Daar kan je korte filmpjes bekijken die toch wel als hoogtepunten kunnen worden beschouwd.

Foto: www.vogelbescherming.be