Op zoek naar bevrijding met Faust en soortgenoten
Klarafestival is elk jaar opgebouwd rond een maatschappelijk relevant en actueel thema. Geïnspireerd door de mythische figuur van Faust, die zijn ziel en lichaam verkoopt aan de Duivel voor ongebreidelde kennis en genot, en nadien tot inzicht komt en smeekt om bevrijding, focust Klarafestival 2019 op verlossingen de strijd tussen goed en kwaad die er vaak aan vooraf gaat. Op het programma staan religieuze en wereldlijke werken, die aanzetten tot reflectie over morele dilemma’s en het begeerde pardon, eens de mens bezweken is voor de verleiding. Daarnaast komen meerdere concrete toonzettingen van de Faustlegende aan bod – waarbij de verhoopte verlossing soms volgt, maar soms evenzeer vervloeking Fausts deel is.
                                        Kent Nagano © Felix Broede
Zoals vanouds vormt symfonische muziek de ruggengraat van het festival. Het Chamber Orchestra of Europe opent Klarafestival 2019, en is maar liefst drie keer aan zet: bij BOZAR, in Concertgebouw Brugge en in deSingel. Het orkest krijgt het gezelschap van onder anderen Pierre-Laurent Aimard, Vilde Frang en Lawrence Power.
Levende legende Kent Nagano en het Orchestre symphonique de Montréal brengen klassiekers van Stravinski, Debussy en Wagner, naast drie delen uit Berlioz’ La damnation de Faust.
Ook het Belgian National Orchestra blijft met de Faustsymfonie van Liszt binnen het thema van Klarafestival 2019.
Teodor Currentzis, de rockster van de klassieke muziek, vertolkt met zijn koor en orkest musicAeterna het overrompelende Requiem van Verdi.

Tijdens deze editie van Klarafestival staan verder twee opera’s op het programma. In De Munt leidt Barbara Hannigan het Nederlandse LUDWIG Orchestra in een semi-geënsceneerde productie van Stravinki’s The Rake’s Progress.
Bij BOZAR brengen Laurence Equilbey en haar eigen Insula Orchestra en het koor Accentus een concertante versie van Webers Der Freischütz.

Barbara Hannigan © Musacchio _ Ianniello

Met twee bijzondere projecten krijgt het strijkkwartet een centrale plaats in Klarafestival 2019. Met drie concerten op één avond schetst het Quatuor Tana een overzicht van de evolutie van het genre bij BOZAR.
Flagey is dan weer de locatie voor een String Quartet Marathon: het Artemis Quartett, Ragazze Quartet, Vision String Quartet, Piatti Quartet en Aris Quartett zijn aan zet tijdens vier concerten op twee dagen.

Nieuw tijdens Klarafestival 2019: de kindervoorstelling Homo Deus Frankenstein. Regisseur Johan De Smet en componist Frederik Neyrinck brengen een gloednieuwe muziektheaterproductie over identiteit, creatie en verlangen in een digitale en geglobaliseerde wereld.
Na een paar jaar afwezigheid krijgt ook jazz opnieuw een plaats op het festival. John Zorn, die zijn duivels ontbindt op het orgel van de Grote Zaal Henry Le Bœuf, en het trio Bram De Looze, Robin Verheyen en Joey Baron tekenen voor een double bill.

 


Bram De Looze  © Alexander Popelier

Klarafestival komt ook in 2019 naar buiten met aantal verrassende projecten. De tweede editie van Night of the Unexpected vindt plaats in KANAL – Centre Pompidou. Het Nadar Ensemble stippelt een muzikaal parcours uit in het indrukwekkende industriële kader.
Afsluiter van Klarafestival wordt een heus ‘Brexit-concert’, met onder anderen tenor Ian Bostridge, cellist Nicolas Altstaedt en schrijver Jonathan Coe. Op vrijdag 29 maart 2019, klokslag middernacht treedt Brexit immers in voege. Met een ‘lecture concert’ worden de eeuwenoude kunstzinnige banden tussen de Britse eilanden en het Europese vasteland onder de aandacht.
AGENDA KLARAFESTIVAL 2019

Donderdag 14 maart
20u – Chamber Orchestra of Europe – BOZAR, Henry Le Boeuf Zaal

Vrijdag 15 maart
20u – Ordo Virtutum – BOZAR, Horta Hall
20u – Chamber Ochestra of Europe #2 – deSingle, Blauwe Zaal

Zaterdag 16 maart
16u – Penser le Présent : Pascal Brukner – Flagey
18u – Crossroads : Quatuor Tana – Flagey
20u – Chamber Orchestra of Europe #3 – Concertgebouw Brugge, Concertzaal

Zondag 17 maart
11u – BOZAR Next Generation : Noa Wildschut –  BOZAR
19u – Der Freischütz – BOZAR, Henry Le Boeuf Zaal

Maandag 18 maart
20u – String Quartet Marathon #1 : Artemis Quartet – Flagey, Studio 4
22u – String Quartet Marathon #2 : Ragazze Quartet – Flagey, Studio 1

Dinsdag 19 maart
20u – String Quartet Marathon #3 : Vision String Quartet – Flagey, Studio 4
22u – String Quartet Marathon #4 : Piatti Quartet / Aris Quartet – Flagey, Studio 4

Woensdag 20 maart
20u – Symphonic Redemption – BOZAR, Henry Le Boeuf Zaal

Donderdag 21 maart
21u45 – Faust : Alexandre Sokourov – Flagey

Vrijdag 22 maart 
20u – A Faust Symphony – BOZAR, Henry Le Boeuf Zaal
20u30 – The Klara’s. Classical Music Awards – Flagey

Zaterdag 23 maart
19u – Homo Deus Frankenstein #1 – BRONKS, Grote zaal
20u30 – The Hermetic Organ – BOZAR, Henry Le Boeuf Zaal
22u – Night Shift – BOZAR, Studio

Dimanche 24 mars
11u – Supernova – BOZAR
15u – Homo Deus Frankenstein #2 – BRONKS

Maandag 25 maart
20u – The Rake’s Progress #1 – De Munt

Dinsdag 26 maart
20u – The Rake’s Progress #2 – De Munt

Woensdag 27 maart
20u – Night Of The Unexpected – KANAL – Centre Pompidou

Donderdag 28 maart
20u – Libera Me – BOZAR, Henry Le Boeuf Zaal

Vrijdag 29 maart
20u – Goodbye, Hello – BOZAR, Henry Le boeuf Zaal