De Ketnet-reeks ‘Dag Sinterklaas’ krijgt 75.000 euro ondersteuning van de Antwerp Film Bonus. De stad lanceerde dit fonds in 2015 om internationale en Belgische projecten met een internationaal aspect te ondersteunen. Na de steun aan deze serie blijft er dit jaar nog 25.000 euro van de bonus over. De stad lanceert een tweede call voor geïnteresseerde projecten.
De vorige reeks van ‘Dag Sinterklaas’ was erg populair en werd meer dan 25 jaar uitgezonden op televisie. In het najaar van 2019 komt er een volledig nieuwe reeks op Ketnet. De reeks wordt geproduceerd door Sylvester. In deze nieuwe fictiereeks krijgen kinderen een inkijk in het universum van de Sint en al zijn vrienden. Naast de vertrouwde vriendenkring van Sinterklaas, met onder andere Zwarte Piet, Ramon, Conchita, Professor Van den Uytleg en de kapiteins, verwelkomt ‘Dag Sinterklaas’ ook een aantal gloednieuwe figuren zoals Palomita, Kneta Knieschijf en de Stafhouder. De reeks werd geregisseerd door Stijn Coninx en Frank Van Passel naar een scenario van Hugo Matthysen.
 
De stad Antwerpen wordt gezien als de Sinterklaasstad omdat de Sint er al jaren aankomt en dit sinds 2003 ook rechtstreeks wordt uitgezonden op Eén en Ketnet. Het is dan ook logisch dat de reeks in Antwerpen werd opgenomen. Er waren 36 opnamedagen in Antwerpen.
 
‘Dag Sinterklaas’ ontvangt 75.000 euro van de Antwerp Film Bonus. Van de 100.000 euro die de stad jaarlijks uittrekt voor de Antwerp Film Bonus blijft nu nog 25.000 euro over. Geïnteresseerde producties kunnen hun project indienen tijdens de tweede call die loopt tot 21 oktober. Het reglement en aanvraagformulier staan op www.antwerpen.be/filmcel, onder Antwerp Film Bonus.
 
Over de filmcel en de Antwerp Film Bonus
De filmcel van de stad Antwerpen werd in 2001 opgericht met als doel Antwerpen op de kaart te zetten als filmlocatie. De aanvragen gaan sinds de oprichting in stijgende lijn.
 
Vooral de Vlaamse producties doen het erg goed in Antwerpen. Het binnenhalen van internationale producties blijft een uitdaging maar het aantal steeg sinds 2013. De stad lanceerde in 2015 ook de Antwerp Film Bonus die financiële steun toekent aan projecten die Antwerpen als locatie kiezen. In 2013 waren er 10 internationale producties. In 2018 waren 23 internationale producties met onderandere de BBC-reeks Baptiste en verschillende grotere internationale producties zoals Spider in the Web (met Ben Kingsley en Monica Bellucci), STHLM Requiem, Luther, Moloch en Keizersvrouwen. Het fonds wil de uitstraling van de stad versterken door internationale projecten of Belgische projecten met internationaal potentieel aan te trekken. Op de tweede plaats wil het ook de productie van audiovisuele werken stimuleren en op termijn de audiovisuele sector in Antwerpen versterken. De stad trekt hiervoor 100.000 euro per jaar uit. Er wordt naar gestreefd 1 à 2 producties per jaar te ondersteunen.
 
Producties moeten aan enkele voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor het stedelijke filmfonds. De belangrijkste kan u hieronder lezen:
·         De Antwerp Film Bonus wil complementair zijn aan de andere bestaande fondsen in de regio (VAF, Screen Flanders, …). Enkel producties die van deze fondsen steun toegezegd kregen, komen in aanmerking. Dit biedt voor de producenten het voordeel dat er geen dubbele administratieve lasten zijn: het dossier dat door deze fondsen wordt goedgekeurd, volstaat als kandidaatstelling voor de Antwerp Film Bonus.
·         Er moet in Antwerpen gefilmd worden.
·         Enkel producties (films, series, documentaires, …) die een belangrijk internationaal potentieel hebben en er dus kunnen voor zorgen dat de internationale uitstraling van de stad wordt versterkt, komen in aanmerking. Dit wordt onder meer geëvalueerd aan de hand van het script, de producent, regisseur, distributie, internationaal mediaplan,…
·         Producties worden beoordeeld op hun economische return voor de lokale economie van de stad aan de hand van een puntensysteem. Het gaat daarbij onder andere om het aantal draaidagen in de stad, aantal overnachtingen in de stad en gebruik van personeel (regisseur, acteurs, location managers, enzovoort) uit de stad.