Kerstmis in Ierland is een superspeciaal feest voor foodies. We zetten op een rij wat er tijdens de kerstdagen wordt gegeten in Ierland.

Loop door de fonkelende straten van een willekeurige Ierse stad of dorp in december en het zal je opvallen dat er een subtiele lucht hangt van koffie met Baileys, plumpudding, whiskysaus en goed gekruid rundvlees. Op de eettafel bij ons in Ierland vind je gerookte zalm, vers van een plaatselijke rokerij, biologische ham van scharrelvarkens en een kaasplank gevuld met ambachtelijke kazen zoals Cashel Blue, gerookte Gubbeen, Carrigaline en de Ierse geitenkaas Boilíe…En de reden waarom we het zo goed doen? Volgens culinair schrijver en hoofdredacteur van The ICA Book of Home and Family, Aoife Carrigy: ‘In Ierland hebben we een aantal van de allerbeste ingrediënten ter wereld.’
De Ierse groene weides dragen bij aan ongelofelijk smakelijke rund- en lamsvlees en melkproducten, van het bekroonde Kettyle-vee tot het Connemara-lamsvlees en de Abernethy-boter uit de heuvels van county Down – zo gerenommeerd dat deze wordt geserveerd in het restaurant Fat Duck van Heston Blumenthal.
‘Met de kerstdagen kunnen pure smaken echt de show stelen’, vertelt Aoife. ‘Maar als traditionele lekkernij gaat er niets boven gekruid rundvlees, in koude plakken geserveerd na een avond in de pub, na de nachtmis voor een late traktatie op kerstavond of op een broodje na een fikse wandeling op tweede kerstdag. Of begin je kerstdiner met een selectie gerookte vis, gekocht bij een van onze vele uitstekende ambachtelijke rokerijen in het hele land’.

Kerstmis op zijn Iers
Traditioneel sodabrood met Abernethy-boter
Er gaat niets boven Iers sodabrood en met kerst komt het helemaal tot zijn recht. Eenvoudig te maken (er zit geen gist in en daarom hoeft het niet te rijzen) en overheerlijk. Het is lekker om samen met kaas, gerookte zalm of een gladde groentesoep te eten. We hebben hier een goed recept. Mocht je een vollere versie willen, doe dan hetzelfde als de Ierse chef-kok Richard Corrigan en voeg een paar eetlepels donkere stroop toe.
Koffie met Ierse whiskey of Baileys
Hou het traditioneel met Irish coffee of maak een ietsje modernere versie met Baileys. Hoe dan ook, als je je diner wilt afsluiten in Ierse stijl, dan hoort dit erbij. Probeer whiskeys van de merken Kilbeggan, Bushmills, Tullamore Dew of Jameson.
Een Ierse kaasplank
Ierland heeft verrukkelijk goede kazen, gemaakt door kleine, ambachtelijke producenten met passie voor wat ze doen…Let op de fantastische kazen van Milleens, Coolea en Durrus.

Gekruid rundvlees
Koningin Elizabeth at het gekruide rundvlees van Tom Durcan tijdens haar bezoek aan de English Market in Cork in 2011. Dit vleesgerecht wordt in county Cork traditioneel geserveerd met kerst en nieuwjaar. Het vlees kan eerst gestoofd worden in Guinness voordat het wordt gebraden met kruiden, waaronder piment, kruidnagel en peper.
Gerookte zalm uit een ambachtelijke rokerij
Ierse gerookte zalm is wereldberoemd. Het is heerlijk op een toastje bij kerstdrankjes, met roerei voor het kerstontbijt of als voorgerecht van het kerstdiner. Kies de beste kwaliteit zalm van rokerijen zoals The Burren Smokehouse, The Connemara Smokehouse en The Belvelley Smokehouse in county Cork.

A cheeseboard at Ely Winebar, Ely Place

Ierse ambachtelijke bieren
Inderdaad, wijn maken we niet in Ierland, maar er is iets anders waar we momenteel erg goed in zijn: ambachtelijk bier en porter (zwaar donkerbruin bier). Het is niet moeilijk om je kerst een Ierse twist te geven met een lichte ale, bijvoorbeeld een O’Hara’s of Galway Hooker, of met een porter, bijvoorbeeld een Knockmealdown.
Ambachtelijke worstjes
Begin eerste kerstdag met een stevig warm ontbijt, bijvoorbeeld met uitstekende ambachtelijke worstjes met appel van Jane Russell en biologische bacon zoals Fermanagh’s Black Bacon. De koks van James Street South in Belfast geven als tip om wat Ierse ambachtelijke worstjes aan je vulling toe te voegen voor extra smaak.
Wat ons rest, is jou vrolijk koken, vrolijk feesten en een heel vrolijke kerst toe te wensen vanuit Ierland.

Foto’s: www.ireland.com