Tim Van Laere Gallery presenteert een solotentoonstelling van Kati Heck (° 1979, Düsseldorf; woont en werkt in Pulle, België). De tentoonstelling, getiteld All My Friends are Wild, zal een 10-tal nieuwe monumentale schilderijen bevatten, naast foto’s, sculpturen en gloednieuwe tekeningen op textiel.
Als je de schilderkunst als een taal beschouwt, dan spreekt Kati Heck er alle dialecten van. In de 20ste eeuw werd het schilderen geanalyseerd en gedeconstrueerd tot we het dood verklaarden. Op haar eigen, intuïtieve manier blaast Kati Heck het schilderen nieuw leven in en maakt het tot een universum dat ons boeit.

Kati Heck wordt beschouwd als een erfgename van het Duitse expressionisme. Haar werk doet denken aan de bars, dansers en acteurs van Otto Dix en George Grosz, net als aan de oude meesters. Ze synthetiseert stijlen en is net zo goed een abstracte expressionist als een realist. Delen van haar schilderijen zijn minutieus weergegeven op gestikte doeken, met een unieke virtuositeit en acute aandacht voor detail, terwijl andere delen abstracter weergegeven of zelfs gebeeldhouwd worden. De manier waarop ze niet-traditionele materialen en alledaagse objecten in innovatieve en eigenzinnige combinaties verwerkt, herinnert aan Robert Rauschenberg.
Hecks portretten belichamen een diepe, overtuigende en sociale visie, en zijn tegelijk ondoorgrondelijk persoonlijk. De weergegeven onderwerpen zijn meer dan enkel acteurs, het zijn meestal zelfportretten en personen uit haar directe omgeving.

“Het is alsof Kati Heck zich fysiek inleeft in al haar onderwerpen en daarbij altijd streeft naar perfectie, zelfs daar waar ze zich vrijvecht van de waarneming en gaat deconstrueren of het schilderen de vrije loop laat. Die neiging tot perfectie moet blijkbaar worden gezocht in het feit dat ze dat schilderkundig allemaal weet te beheersen, waardoor ze de harmonie van het geheel op een overtuigende wijze garandeert.” — Jan Hoet

Kati Heck had onder meer solotentoonstellingen bij Tim Van Laere Gallery, Antwerpen; Sadie Coles, London; M HKA, Antwerpen; CAC Malaga; Museum Het Domein, Sittard en Mary Boone Gallery, New York. Haar werk werd ook opgenomen in groepstentoonstellinegn op plekken als Saatchi Gallery, London; National Art Museum of China, Beijing; Middelheim Museum, Antwerpen; The Agency, London en BOZAR, Brussel.

Kati Heck
All my Friends are Wild
23 mei – 6 juli
Tim Van Laere Gallery
Jos Smolderenstraat 50,
2000 Antwerpen

Foto’s: Club Paradis