Oktober is de maand waarin in Zuid-Tirol traditioneel wordt getörggeld, wijn gemaakt en kastanjes worden gepoft.  “Na een heerlijke herfstwandeling door de prachtige natuur gaat er niets boven een slok jonge wijn”, vertelt Christoph Gufler enthousiast. En hij kan het weten, want hij is een van de grootste kenners van de Zuid-Tiroolse cultuur. Waar kun je het törggelen – het authentieke törggelen – beter beleven dan waar de druiven groeien en tot wijn worden verwerkt? Inderdaad, bij de wijnboeren zelf!
Dus: tot gauw in Zuid-Tirol om samen met ons een van de meest geliefde tradities te beleven.
‘Törggelen’ speelde vroeger een bijzondere rol in Zuid-Tirol. Nog steeds kunt u deze bijzondere traditie beleven bij enkele geselecteerde ‘buschenschanken’, boerencafés waar eigen wijn wordt geschonken.
23 boerencafés die voldoen aan de kwaliteitscriteria van het merk Roter Hahn, hebben de handen ineengeslagen in het initiatief Törggelen bij de bron (‘Törggelen am Ursprung’). Deze buschenschanken hebben een ding gemeen: ze liggen allemaal in traditionele wijnbouwgebieden en bieden zelfgemaakte wijn en Zuid-Tiroolse kastanjes aan. Welke buschenschank lid is van het initiatief, ziet u aan het herkenningsteken: een met rood lint bijeengebonden takkenbundel boven de huisdeur.
Op 7 oktober om 18.00 uur is het zover en wordt het törggelen-seizoen geopend met een veelzijdig programma. Dit bestaat uit rondleidingen over boerderijen, door kastanjebossen en langs imkerijen en verschillende proeverijen – natuurlijk nieuwe wijn, maar ook verschillende soorten schnaps en de populaire zoete most. Houdt u van hartig, dan kunt u een kijkje nemen in de pekelruimten en Zuid-Tirools spek uitproberen. Om 19.00 uur wordt het ‘keschtnfeuer’ aangestoken, het vuur waarboven de boeren samen met hun gasten de eerste kastanjes poffen.
De deelnemende boerencafés liggen langs de Keschtnweg, de wandelroute door het kastanjeteeltgebied in het dal Eisacktal, in de wijnbouw- en kastanjeteeltgebieden langs de Zuid-Tiroolse Wijnroute en rond de steden Bolzano/Bozen en Merano/Meran. Wilt u deelnemen aan Törggelen bij de bron, dan is het belangrijk om tijdig te reserveren.
Www.suedtirol.info