Dinsdag 1 oktober opent de Karel de Grote Hogeschool (KdG) officieel de deuren van het KdG FabLab: een ontmoetingsplek en een creatieve werkplek voor jongeren, studenten, programmeurs, ‘geeks’, mediamakers, hardwarebouwers, kunstenaars, wetenschappers, KMO’s, start-ups … Zij kunnen er gebruik maken van de collectieve infrastructuur (3D-printers, laser cutters, audiovisuele apparatuur …) voor hun prototypes, onderzoek en experimenten.

Nieuwste technologieën

Het KdG FabLab is een realisatie van KdG met de steun van Provincie Antwerpen. Het is een inspirerende en laagdrempelige plek om te leren, te creëren en kennis te delen. Dankzij het lab kunnen leerlingen en studenten, maar ook ondernemers en andere makers kennismaken met nieuwe technologieën, ideeën opdoen en uitwisselen.

Vanaf februari 2020 komt er in het FabLab ook een AR/VR-lab (augmented reality en virtual reality) dat bezoekers zal toelaten om met 12 personen tegelijk in dezelfde virtuele ruimte rond te lopen. “In diezelfde periode starten we ook met een open Biolab: op vaste tijdstippen zetten we de deuren van onze nieuwe labo’s open voor geïnteresseerde bezoekers om er te experimenteren, dingen te maken, vragen te stellen …”, vertelt Isabel Van den Eynde, coördinator van het FabLab.

Unieke focus op kansengroepen

Wat het KdG FabLab uniek maakt is de focus op leerlingen en studenten uit kansengroepen. Isabel Van den Eynde: “We willen dat wetenschap en technologie toegankelijk zijn voor alle leerlingen en studenten, ongeacht hun socio-economische achtergrond.”

Hoe gaan ze dat precies bereiken? “Onze studenten NxT Media Technology en studenten uit de lerarenopleiding geven samen workshops en zelfs een FabLab-kamp in de vakantie voor leerlingen rond STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts & Mathematics) en creatief probleemoplossend denken. We nodigen hiervoor scholen uit met een heel divers leerlingenpubliek. Maar we werken ook rechtstreeks samen met verenigingen die zich inzetten voor gelijke kansen voor alle leerlingen.”

Voor KdG gaat het om gelijke kansen voor iedereen. “Zo zitten we ook samen met Betonne Jeugd, een organisatie die zich inzet voor kansarme, Antwerpse jongeren.”

Home

Op dinsdag 1 oktober tussen 9 en 12.30 uur zijn er 20 leerlingen aanwezig in het FabLab uit klas 6B van Hofke van Thys in Hoboken.

Zij volgen de workshop ‘Kennismaking FabLab + creatief aan de slag met Makey Makey’.

Tussen 10.45-12.45 u. maken tweedejaarsstudenten NxT Media Technology ook hun eerste prototypes in het FabLab.

’s Avonds volgt het officiële openingsfeest waarop pers natuurlijk ook welkom is.