De Karel de Grote Hogeschool (KdG) richt een gloednieuw postgraduaat in voor vroedvrouwen: Perinatale coach. Het geeft vroedvrouwen de kans zich verder te ontwikkelen als professionele coach tijdens de perinatale periode.

“Een vroedvrouw neemt van nature een coachende rol op”, vertelt Jessica Deprez, coördinator navormingen. “Ze begeleiden (toekomstige) ouders in de ‘perinatale periode’: van kinderwens tot één jaar na de geboorte. In het postgraduaat Perinatale coach leren vroedvrouwen hoe ze dat professioneel coaching traject kunnen uitrollen.”

Roze of broze wolk
De perinatale periode wordt vaak nog gezien als een ‘roze wolk’. “Toch kan een kinderwens, kinderen krijgen en hebben een zeer verwarrende periode zijn voor (toekomstige) ouders, die zowel fysieke, emotionele en relationele verschuivingen met zich meebrengt. Ze bevinden zich op een ‘broze wolk’ waar vroedvrouwen mee deel van uit maken. In dit postgraduaat leren ze van experts hoe ze (toekomstige) ouders daar zo goed mogelijk in kunnen coachen”, stelt de coördinator.   

Real life casussen
Het postgraduaat omvat 20 studiepunten, duurt 1 jaar en gaat van start in oktober 2021. De lesgevers zijn zowel experten uit het werkveld als KdG-docenten. Theorie staat steeds in functie van de praktijk. Jessica Deprez: “We vertrekken van real-life casussen zodat de vroedvrouwen tips & tricks meekrijgen die ze meteen in hun job kunnen toepassen.”

Nood bij ouders
De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor perinatale mentale gezondheid. Er liepen pilootprojecten vanuit de Vlaamse Overheid (Perinatale Geestelijke Gezondheid, in Antwerpen en Oost-Vlaanderen). Deze pilootprojecten benadrukten het belang van systematische screening op mentale gezondheid bij zwangere vrouwen. Vanaf 2019 is de aanbeveling vanuit de overheid dat elke zwangere vrouw in haar zwangerschap op mentale gezondheid gescreend moet worden.

“Ouders uiten ook steeds vaker hun onzekerheden en kwetsbaarheid rondom alles wat betreft kinderwens, zwangerschap, bevallen en ouderschap. Ook de stap naar ondersteuning wordt bespreekbaar en ze gaan vaak actief op zoek naar lotgenoten bijvoorbeeld op sociale media. Ook in de media is er heel wat te doen om het taboe te doorbreken en mild te zijn voor jezelf en anderen wat betreft het ouderschap”, zegt Jessica Deprez.

Nood aan vorming
In 2020 nam de Vlaamse Beroepsorganisatie voor Vroedvrouwen (VBOV) een enquête af bij vroedvrouwen over hun navormingsnoden. Meer dan de helft van de bevraagden wilden vormingen over ‘kwetsbare zwangeren/koppels’ en ‘psychische kwetsbaarheid bij zwangere vrouwen’. Ook de wetenschappelijke literatuur toont aan dat vroedvrouwen zich nog na hun opleiding wensen te verdiepen in dit thema.

“Vroedvrouwen zitten met veel vragen rondom dit thema. Toch waren er tot hiertoe weinig navormingen die daarop inzetten en in geen enkele opleiding lag de focus op het coachende gegeven”, stelt de coördinator.

Voelsprieten om te coachen
Het postgraduaat heeft voor vroedvrouwen in elke functie die ze uitoefenen een meerwaarde. De opleiding focust op mentale ondersteuning, een holistische zorgvisie, draagkracht/draaglast van (toekomstige) ouders, preventie, curatieve begeleiding …
 
“De perinatale coach staat klaar voor zwangere vrouwen en hun partner als het niet gaat zoals verwacht. Hij of zij helpt toekomstige en kersverse ouders om hun balans terug te vinden en versterkt mee de hechting tussen ouder en baby. Het postgraduaat geeft vroedvrouwen meer voelsprieten en handvaten om te coachen. Zowel in het ziekenhuis als in een thuisbegeleiding. Daarnaast krijgen ze in de opleiding ook een duidelijk zicht op de sociale kaart, wat hen vaak al verder helpt om door te verwijzen naar ondersteunende diensten”, stelt de coördinator.
 
https://www.kdg.be/postgraduaat-perinatale-coach