KAAS is een klassieker van Willem Elsschot (1882-1960), prozaschrijver en dichter in de Vlaamse literatuur, De novelle  KAAS is de meest vertaalde roman en in verschillende talen uitgeven. De eerste druk was van 1933, de jaren 1930 was het begin in de literatuur, een stroming die bestempeld wordt door een sobere en nuchtere manier van schrijven. KAAS wordt veel jaren na verschijning van de oorspronkelijke edities door iedere generatie lezers opnieuw ontdekt. Het interessant nawoord, ‘geen woord te veel, geen gebaar te dik, geen opmerking overbodig’ is van Pat Vandermeersch.

Na de dood van zijn moeder besluit Laarmans zijn leven een andere wending te geven. Hij, de brave bediende met een rustig leven, trekt de woeste zakenwereld in. Na een gesprek met de gehaaide patser Boorman laat hij zich overhalen om vertegenwoordiger te worden van een Nederlands bedrijf dat in kaas handelt. Laarmans meldt zich ziek op kantoor en neemt een maand de tijd om zijn handel in kaasbollen op te starten. Zodra hij echter aan de slag gaat, struikelt hij van misverstand naar ontgoocheling. De kaasbollen worden een totale nachtmerrie.

Op school was KAAS lange tijd een verplichte lectuur, die bespreekbaar was in de les Nederland.  Intussen verscheen er ook een stripverhaal van KAAS dat leest als een filmprent.
Met deze heruitgave van KAAS, de klassieker, die nu nog even actueel is, kan ik je aanzetten van deze toch, indien je het nog niet deed, te lezen. Het blijft een bestseller.

Auteur: Willem Elsschot

ISBN: 9789 463 1025 67

Prijs: 17,50€

Uitgeverij: Polis