Woensdag heeft tijdens Horeca Expo in Gent het duo Lotte Van Ginneken (18) en Siem Roza (19) van VTI Spijker (Hoogstraten) zich tot Junior Gelato Chef 2019 gekroond. Het ging om de tweede editie van het Belgisch Jeugd Kampioenschap ‘ijs bereiden’, een initiatief van ijsmachineproducent Carpigiani Ambachtelijk Benelux.

De twee haalden het met een eigen creatie; het bijzondere ‘Stoofperen-ijsje met cashewnoten’. Piva uit Antwerpen en Ter Duinen uit Koksijde keerden respectievelijk huiswaarts met zilver en brons. 

De top 3 van het Belgisch JUNIOR Kampioenschap 2019: 
 
Lotte Van Ginneken/Siem Roza, VTI SPIJKER, ’Stoofperenijs Cashew’

Julie Van Bogaert, Piva ANTWERPEN, ‘Asian Gold’
(kefir, limoenblad, cassis)

Jules Van Osselaer, Ter Duinen KOKSIJDE,  ‘Sorbet van Sinaas’

Een kleine 30 studenten van de voornaamste koksscholen uit heel het land bliezen verzamelen in Gent. Het was de tweede keer dat organisator Carpigiani Ambachtelijk Benelux de Junior Gelato Chef organiseerde, naar het voorbeeld van het kampioenschap voor professionelen dat al jaren hoge ogen gooit. Het duo van het VTI Spijker uit Hoogstraten gaf de concurrentie het nakijken met zijn ‘Stoofperen met cashew’-ijs. 
 
“Wij hebben speciaal voor dit verloren product gekozen”, vertellen Lotte en Siem. “Zoiets zie je niet in een ijsversie hé. We dachten: met dit kunnen we niet anders dan winnen (lachen). Het is gewoon ook erg lekker bereid in een wijnsausje met veel kruiden en kaneel. Ideaal bovendien in deze wintermaanden. De combinatie met cashewnoten was wel een hele zoektocht. We probeerden zeker 10 andere notenvarianten. Maar dit vonden we het sterkst. De juiste keuze zo is gebleken. We zijn super content. Nooit verwacht, want het niveau lag vreselijk hoog.”

Credits foto’s: Hans Verbeeck / Holy2