Of het nu gaat om zak- of halshorloges, “knollen” of kuiphorloges, de geëmailleerde uurwerken uit de jaren 1650-1850 zijn stuk voor stuk meesterwerkjes in miniatuur. Hun decors werden met groot vakmanschap gerealiseerd door getalenteerde ambachtslieden en dompelen de toeschouwer onder in de modes en smaak van toen. In de tentoonstelling Once upon a time (17 mei – 17 september) neemt het Jubelparkmuseum u mee op een reis in de tijd.

Na het succes van de tentoonstellingen Sarcophagi en Ukiyo-e zet het Jubelparkmuseum opnieuw een van zijn uitzonderlijke collecties in de schijnwerpers. Vanaf 17 mei wordt in de expositie Once upon a time ingezoomd op enkele van de meest charmante kleinoden uit de rijke verzameling van oude horloges, met name de geëmailleerde uurwerken (1650-1850). De aandacht gaat uit naar de vakbekwaamheid van de emailleurs, de meesten onder hen Frans-Zwitsers, die met hun emailleerwerk eenvoudige uurwerken tot kostbare juweeltjes omvormden.

Email, een precisiewerk

De emailleertechniek is bijzonder complex. Allereerst brengt men een schetstekening aan op een drager bekleed met wit email. Vervolgens wordt met behulp van een bindmiddel (plantaardige olie of water) glaspoeder aangebracht, dat gekleurd is met metaalpigmenten. Men plaatst het voorwerp in de oven, waar het glaspoeder door de hitte gaat smelten en vloeibaar wordt. Na afkoeling wordt een glasachtig, glad en glanzend oppervlak bekomen. Elke emailkleur bereikt het smeltpunt bij een verschillende temperatuur, omwille van de metaalpigmenten. Email is dan ook het resultaat van precisiewerk van lange adem, dat geen fouten toelaat…

Frivole, landelijke en exotische taferelen

De zowat 175 tentoongestelde horloges worden benaderd vanuit iconografische hoek. De decors waren vaak geïnspireerd op de heersende voorkeuren en gebruiken, maar ook op meesterwerken uit de schilderkunst. De tentoonstelling beslaat 5 zalen en is onderverdeeld in 12 hoofdstukken. Enkele van de thema’s die aan bod komen, zijn: frivole taferelen, herderstaferelen en tuinen, de grote ontdekkingsreizen, de invloed uit het Oosten, de Verlichting en de Revolutie.

SONY DSC

Papieren jurken van Isabelle de Borchgrave

De Brusselse kunstenares Isabelle de Borchgrave is actief sinds de jaren 70. In 1994 maakte een bezoek aan een retrospectieve over Yves Saint-Laurent diepe indruk op haar. Ze ontwierp sindsdien al vier grote collecties jurken in papier die telkens een volledig ander universum herscheppen.

Om een beeld te geven van de kledingstijl tussen 1650 en 1850 worden in Once upon a time een twintigtal replica’s in papier getoond. De jurken behoren tot de collectie Papiers à la mode waarin de artieste 300 jaar modegeschiedenis doorkruist, van koningin Elisabeth I tot Coco Chanel. Deze collectie werd inmiddels wereldwijd bewonderd door meer dan een miljoen bezoekers.

http://www.isabelledeborchgrave.com

De curator van de tentoonstelling is Sophie Balace, doctor in de Kunstgeschiedenis en Archeologie. Zij behaalde haar universiteitsdiploma in Luik waarna zij nog een opleiding mediëvist volgde aan het CESCM van de universiteit van Poitiers. Sophie Balace is gespecialiseerd in de studie van de middeleeuwse edelsmeedkunst en schreef een doctoraat over de geschiedschrijving van de Maaslandse kunst. In de KMKG is zij conservator van de verzameling Metalen (Maaslandse kunst, koperwerk/messing, ijzer, tin, zilver en preciosa, wapens en wapenrusting, uurwerken en precisie-instrumenten) binnen de afdeling Europese Kunstnijverheden.

Foto’s: rechtenvrij via Jubelparkmuseum

Once upon a time – Het gouden tijdperk van het geëmailleerde uurwerk (1650 – 1850)

Special guest: Isabelle de Borchgrave

17.05.17 – 17.09.17

Jubelparkmuseum (Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis)

Jubelpark 10 – 1000 Brussel

info@kmkg.bewww.kmkg.be

+32 (0)2 741 73 31

#expoOUAT

Openingsuren

Di – vr: 10:00-17:00

Za – zo: 10:00 – 18:00

Gesloten op maandag

Laatste tickets 1 uur voor sluitingstijd

Toegangsprijs

15 /€ 12 / € 5

Online tickets http://ticket.kmkg-mrah.be