“20.000 jobs gemist omdat webwinkels voor Nederland kiezen”, bloklettert Het Laatste Nieuws vandaag. Waarop ook ‘De Tijd’ volgt met “Meer jobs met boomende e-commerce, maar amper bij ons.” Heeft u ook een déjà-vu?
Want het lijkt erop dat de kranten hun titel de komende jaren nog vaak kunnen recycleren. En dat is vreemd. Want beweren dat e-commerce in Vlaanderen niet kan, is baarlijke onzin. Denk maar aan Nike in Meerhout, Lego in Geel door Kuehne + Nagel en het grote succes van de e-commercespelers op Antwerp East Port. Het zijn maar enkele voorbeelden. Wie dus alleen maar naar de stoute vakbonden wijst die dwarsliggen rond nachtwerk en flexibiliteit, vergeet vaak in eigen hart te kijken. Met de bonden van het paritair comité ‘logistiek’ kan best wel worden gepraat. De gesprekken met die van de paritaire comités ‘handel’ en ‘grootdistributie’ zijn een ander paar mouwen. En de discussie over havenarbeid en logistiek is bij wijze van vergelijking een hele breiwinkel.
Terreinkrapte
Laat ons vooral de dingen bij naam noemen. Het is vaak de ruimtelijke ordening die een probleem vormt. Er worden te weinig terreinen vrijgegeven voor fulfillmentcentra, die doorgaans nog groter zijn dan magazijnen voor de ‘traditionele’ logistiek. Zelfs die vinden niet makkelijk ruimte. Het toekennen van vergunningen is vaak een lijdensweg waar zelfs de meest enthousiaste ondernemer moedeloos van wordt. Om nog te zwijgen van ons basisprobleem: de mobiliteit. Nog zo’n olifant in de kamer. We erkennen allemaal dat het beest een probleem vormt. Maar we zijn hem intussen zo gewoon dat we hem toch maar eten geven.
In de krant vergelijkt iemand het aantal potentiële jobs in de e-commerce met drie keer Ford Genk. Mogelijk maken dergelijke cijfers onze overheden wel wakker. Intussen hoeven de ondernemers niet stil te zitten. In een interview voor Flows Magazine dat binnenkort verschijnt, wijst ook Fernand Huts andermaal op het grote potentieel van de e-commerce voor de tewerkstelling. En op de voorsprong die onze noorderburen daar steeds meer nemen. We gaan het duel Holland-België toch niet blijven verliezen? Het is niet omdat we een trein misten, dat je geen volgende trein kan nemen. Of er een inleggen.
Tot slot: als Huts gelijk heeft dat er een consensus groeit over het verschil tussen havenarbeid en logistiek, moet de tijd rijp zijn voor initiatief. Dan zou e-commerce ook op havengebied mogelijk worden. Of blijft iedereen wachten op iedereen? Staat er straks een tweede olifant in de kamer?