Scheiden is lijden, maar een blijvende impact op onze persoonlijkheid is er niet. Dat blijkt uit onderzoek van UAntwerpen en PXL. De wetenschappers concluderen dat er alleen een klein effect lijkt te zijn op onze mate van vriendelijkheid.
 
Een echtscheiding is sowieso een ingrijpende gebeurtenis, maar heeft ze ook een blijvend effect op de persoonlijkheid? Over die vraag bogen Sascha Spikic (PXL/UAntwerpen), Dimitri Mortelmans (UAntwerpen) en Inge Pasteels (PXL/UAntwerpen) zich.

De onderzoekers maakten gebruik van databases in Australië (9111 observaties), Duitsland (23 894 observaties) en het Verenigd Koninkrijk (4194 observaties). Gehuwden werden vier tot zes jaar gevolgd, en de wetenschappers vergeleken mensen die een echtscheiding meemaakten met mensen die getrouwd bleven.
 
Geen blijvende impact
“We namen de Big Five-persoonlijkheidstheorie als uitgangspunt”, legt Sascha Spikic uit. “Dat is het bekendste model om iemands persoonlijkheid te beschrijven. Het model omvat vijf kenmerken: extraversie, vriendelijkheid, emotionele stabiliteit, zorgvuldigheid en openheid. De drie buitenlandse databanken, waarbij heel veel aspecten van het leven van de betrokken personen in kaart gebracht worden, maken ook gebruik van de Big Five-persoonlijkheidstrekken.”

De conclusies van het onderzoek zijn helder: een echtscheiding heeft doorgaans geen blijvende impact op iemands persoonlijkheid. Spikic: “We vonden alleen her en der wat geïsoleerde effecten van een scheiding. Slechts één effect lijkt iets vaker voor te komen: mensen die een scheiding doormaakten, scoorden nadien vaak hoger op het kenmerk vriendelijkheid.”
 
Een sociale investering
De onderzoekers verklaren dit als een soort van investering die men maakt. “Als we met andere mensen omgaan, lijken er bepaalde sociale verwachtingen te zijn van hoe we ons dienen te gedragen. Zo wordt een hoge mate van vriendelijkheid erg geapprecieerd. Wanneer men scheidt en alleen komt te staan, heeft men meer behoefte aan contact met anderen. Hierdoor lijkt men meer te willen investeren in persoonlijkheidstrekken die aan de sociale verwachtingen voldoen, wat de stijging in vriendelijkheid kan verklaren.”
 
Het onderzoek werd gepubliceerd in het vakblad Personality and Individual Differences.

Foto: www.uantwerpen.be