1 vrouw op 3 in Europa – 62 miljoen vrouwen – wordt het slachtoffer van lichamelijk en/of seksueel geweld. De provincie Antwerpen organiseert samen met Fempower op verschillende plaatsen een cursus zelfverdediging en weerbaarheid. De cursus in Antwerpen start op 27 april, die in Mechelen op 22 mei.

Wat houdt de cursus in?
Slachtoffers van geweld vragen vaak aan hulpverleners hoe ze zich verbaal, maar indien nodig ook fysiek beter kunnen verdedigen. Deze cursus komt daaraan tegemoet. Deelnemers krijgen een aantal eenvoudige tips & tools die ze kunnen inzetten wanneer ze zich niet op hun gemak, bang of bedreigd voelen. De cursus is een mix van mentale en fysieke weerbaarheidstechnieken.

Wat komt er zoal aan bod?
•              situaties beter aanvoelen en inschatten
•              gevaarsignalen opmerken en ernstig nemen
•              grenzen duidelijk aangeven en afbakenen met woorden en lichaamstaal
•              angst omzetten in woede/ woede uiten in plaats van in te slikken
•              een confrontatie aangaan in plaats van te negeren of hulp te vragen
•              je stem gebruiken om te brullen in plaats van om te gillen
•              de kwetsbare plekken van een agressor en hoe je ze kunt raken
•              bevrijdingen uit enkele eenvoudige grepen

Provinciale aanpak tegen geweld

De strijd tegen intrafamilaal geweld is één van de speerpunten in het welzijnsbeleid van de provincie Antwerpen. Daarbij wordt niet alleen ingezet op preventie, maar ook op efficiënte hulpverlening. In het Veilig Thuis/Family Justice Center (FJC) Antwerpen kunnen slachtoffers van geweld na doorverwijzing onder meer terecht voor psychosociale hulp, ondersteuning, opvang… Complexe dossiers worden er behandeld door een team van experten. Medewerkers van justitie, politie, algemeen welzijnswerk, geestelijke gezondheidszorg, jeugdhulp… delen allemaal dezelfde werkplek. Dit zorgt ervoor dat slachtoffers én daders niet het gevoel hebben dat ze voortdurend van het kastje naar de muur worden gestuurd. Bovendien kunnen hun dossiers op die manier efficiënter worden opgevolgd. Over enkele maanden opent een soortgelijk centrum in Mechelen en later ook in Turnhout.
Wie slachtoffer is van intrafamiliaal geweld, kan bellen naar het gratis nummer 1712.
Er worden dit jaar verschillende cursussen georganiseerd, dit zowel in Antwerpen, Mechelen als Turnhout. Elke cursus omvat 4 sessies van telkens 3 uur (behalve als de cursus op zaterdag wordt georganiseerd, dan zijn het 2 sessies van telkens 6 uur). De cursus kost 20 euro voor de hele reeks.
Meer info en inschrijven via de provinciale website.