Binnenkort wordt de akte getekend en dan is het Arboretum van Kalmthout gegroeid met twee voetbalvelden, ruwweg 10.000 ha.

Gedeputeerde Jan De Haes gaf het startschot naar de volgende fase van het arboretum groeit: een unieke manier om peter en meter te worden van een vierkante meter van het nieuwe stuk. Een fondswerving op een manier die quasi nieuw is voor het Kalmthoutse domein. Bij een vorige uitbreiding werd al wel op zeer kleinschalige manier beroep gedaan op de bevolking maar nu gaat het over een langdurig project.

Volgens de gedeputeerde is er nu meer vraag naar een rustig moment zoeken in de natuur en een zekere honger om te genieten van de natuur. Het is ook belangrijk dat mensen betrokken geraken en mee de uitbouw verwezenlijken. De troeven van dit domein zijn  als een heilige Drievuldigheid met een leuke plek , vol activiteit en met een heel groot verhaal.

Om dus de financiering  en de uitbouw van het nieuwe stuk te ondersteunen is er de “ peter en meter van een vierkante meter” oproep.

Laagdrempelig kan je al peter of meter worden voor 10 euro ( een stukje natuurlijk wandelgazon ) Voor 40 euro is er de verse en vruchtbare grond voor nieuwe bomen en planten.

Vierkante meter erfgoed-cultivars is er voor 500 euro en je kan zelf tot 1.000 euro gaan met een vierkante meter beschermde soorten ( bomen )

De peters en meters zullen geregeld van de evolutie van het nieuwe stuk op de hoogte worden gehouden. Als partner heeft men de Koning Boudewijnstichting en er is fiscaal voordeel.

Alle info: www.arboretumkalmthout.be

Het nieuwe stuk grond vormt een schakel tussen het huidige arboretum en het grenspark Kalmthoutse Heide. Dit zal op termijn ook vele extra mogelijkheden kunnen bieden.  Wat de plannen zijn voor het statische herenhuis op het nieuwe stuk is nog niet geweten. Zeker geen bijkomend bezoekerscentrum of cafetaria.

Text en Foto’s: A. Charrin