Musea Brugge, de Provincie West Vlaanderen en de Brugse handelaars pakken in deze coronatijden uit met een origineel project rond Jan van Eyck. 25 handelaars in de Brugse binnenstad stellen hun ramen ter beschikking voor raamtekeningen die geïnspireerd zijn op het werk van deze wereldberoemde Vlaamse primitief. De tekeningen komen er aansluitend op de tentoonstelling ‘Van Eyck in Bruges’ die nog tot 8 november 2020 loopt in het Groeningemuseum.

Musea Brugge gaf de opdracht aan een reeks grafische kunstenaars om verschillende winkelvitrines in het Brugse stadscentrum te decoreren. Ze lieten zich daarbij inspireren door de iconische figuur Jan Van Eyck, door zijn schilderijen of door zijn hyperrealistische techniek. De raamtekeningen zijn te bewonderen van 1 augustus en tot en met 6 september 2020 en zijn gratis te zien op verschillende locaties in de Brugse binnenstad.

Nico Blontrock, schepen voor Cultuur: ,In coronatijden is het niet evident om uit te pakken met originele en bovenal veilige publieksevenementen. Niettemin zijn we er, samen met de Brugse handelaars, in geslaagd om onze stad op frisse wijze in de kijker te zetten. Dit project maakt bovendien een perfecte symbiose tussen Brugge cultuurstad en Brugge winkelstad.’

Pablo Annys, schepen voor Ondernemen: ,Ook de vele Brugse handelaars sprongen meteen enthousiast mee op de kar. Brugge heeft heel wat troeven als winkelstad en die blijven we uitspelen. Dit project is daar een uitmuntend voorbeeld van. We steunen op deze manier bovendien ook onze handelaars. Ze kunnen die steun, in deze moeilijke coronatijden, meer dan ooit gebruiken.’

Enkele weken terug werd een oproep gelanceerd en meteen dienden heel wat illustratoren zich aan om zich naar aanleiding van de expo ‘Van Eyck in Bruges’ te laten inspireren door de Brugse meester van de Vlaamse primitieven. Op heel korte tijd werden her en der in de stad pareltjes getekend. Ze geven het grote publiek zin om ook het rijke oeuvre van Jan van Eyck in Musea Brugge te gaan ontdekken en zetten ook aan om de expo in het Groeningemuseum te bezoeken.

Op de website van Musea Brugge is een handig stadsplan te vinden, zodat je geen enkele etalage hoeft te missen.

Meer info: www.museabrugge.be

Foto: www.museabrugge.be