Nog tot 2 februari 2021 kun je in de Nieuwe Gaanderijen een overzichtstentoonstelling bekijken van stadsfotograaf Jan Van der Borght.
Eind 2019 benoemde Stad Oostende Jan Van der Borght als de allereerste stadsfotograaf. Hij kreeg de vraag om een jaar lang de stad in beeld te brengen, onder de vorm van opdrachten en vrij werk. 2020 was een zeer ongewoon jaar, maar toch is de stadsfotograaf van 2020 erin geslaagd om de foto’s typisch Oostends te laten uitstralen. In de tentoonstelling ziet je het resultaat, van zijn jaar als stadsfotograaf. Als kijker voel je de evolutie die hij heeft doorgemaakt. Zowel in zijn straatfotografie als de opdrachten die hij kreeg van de Stad, zie je telkens hetzelfde thema opduiken: het ongewone in het gewone zien.

Stadsfotograaf Jan Van der Borght
Jan Van der Borght is al even aan de slag in een commerciële functie in de automobielsector. Hij kan ook terugblikken op een lange ervaring als galeriehouder en kunstliefhebber in Antwerpen. Hij leerde de Stad aan Zee kennen door zijn geliefde te volgen. Hij verloor niet alleen zijn hart aan haar, ook de stad zelf werd zijn muze. Zijn passie voor fotografie flakkerde op, bij het zien van een vakantiefoto, die zijn stiefdochter in Frankrijk had gemaakt. Hij besloot avondonderwijs te gaan volgen, en verslond alle lectuur rond fotografie tot in de late avonduren. Hij wist zichzelf een bijzondere manier van ‘zien’ aan te meten, beïnvloed door diverse fotografen, zoals Filip Claus, die ondertussen een vriend is geworden.

Praktische informatie:
Van 8 december 2020 tot en met 2 februari 2021
Vrij te bezichtigen in de Nieuwe Gaanderijen

Foto: Jan Van der Borght / www.uitinoostende.be