Naar aanleiding van de 250ste verjaardag van Beethoven in 2020 organiseren we enkele concerten, maar ook deze lezing. Professor Jan Caeyers legt uit waarom Ludwig von Beethoven als genie bestempeld kan worden. Hij zal ook aanduiden welke gebeurtenissen in Beethovens leven een cruciale invloed hebben gehad op zijn muziek.
Ludwig von Beethoven is zonder twijfel een van de belangrijkste figuren uit de westerse cultuurgeschiedenis. Dat heeft in eerste instantie te maken met de prachtige muziek die hij heeft geschreven. Maar ook het uitzonderlijke parcours dat hij als kunstenaar en als mens heeft afgelegd, is van belang. Hij heeft zijn toenemende doofheid overstegen door grensverleggende muziek te schrijven. Dat is een indrukwekkende menselijke prestatie, waardoor men hem als een ‘genie’ is gaan bestempelen.

Maar wat maakt iemand tot een ‘genie’? Waarom is deze uitzonderlijke carrière zo bijzonder en spreekt zij tot onze verbeelding? Heeft dat alleen te maken met de ontwikkeling van een buitengewoon talent? Of was er meer? In welke mate hebben historische omstandigheden en omgevingsfactoren een rol gespeeld? Had het anders kunnen lopen?
Op al deze vragen zal Jan Caeyers een antwoord proberen te geven. U zult het fenomeen Beethoven met andere ogen en oren bekijken en beluisteren.
Professor Jan Caeyers is musicoloog, dirigent en docent aan de universiteit van Leuven. In Wenen, waar hij studeerde en werkte, specialiseerde hij zich in achttiende- en vroeg-negentiende-eeuwse muziek.
De lijvige Beethovenbiografie die Jan Caeyers schreef in 2009 werd vertaald in onder meer het Duits en het Engels. Met de expertise die hij opdeed door het schrijven van dit boek, richtte hij in 2010 een nieuw orkest op, Le Concert Olympique. Van dit orkest is hij dirigent en artistiek leider.
 
Dit is het Beethoven-programma van dit seizoen:
Vrijdag 4 december 2020 om 20 uur: Koen Van Assche en The Art of Brass – BTHVN2020 – For Bells & Brass
Vrijdag 18 december 2020 om 20 uur: Ensor Strijkkwartet & Jan Decleir – Er was eens Beethoven …
Wilt u ook graag naar het concert van Koen Van Assche op 4 december of naar het optreden van Ensor Strijkkwartet en Jan Decleir op 18 december in ‘t Schaliken? Koop dan nu een Double Bill-ticket voor een extra voordelige prijs.

donderdag 12 november 2020 om 20:00

€ 12 / € 9 (Vriendenpas) / € 6 (Vrijetijdspas)
€ 28 / € 25 (Vriendenpas) / € 14 (Vrijetijdspas) Double Bill met Koen Van Assche op 4 december
€ 26 / € 23 (Vriendenpas / € 13 (Vrijetijdspas) Double Bill met Ensor Strijkkwartet en Jan Decleir op 18 december

Grote Markt 35
2200 Herentals
E-mailadres: cultuurcentrum@herentals.be
Telefoonnummer: 014-28 51 30

Foto’s: http://www.schaliken.be