Misschien zag je de gruwelijke beelden al in de krant of op sociale media: gisteren knuppelde een jager/stroper in het Limburgse Alken een das halfdood. Een wandelaar kon deze gruwelijke gebeurtenis op foto vastleggen en zorgde er tegelijk voor dat het zwaar toegetakelde dier in het Natuurhulpcentrum te Oudsbergen terechtkwam. Het dier heeft volgens de dierenarts een zware schedelbreuk opgelopen en dus is de kans reëel dat het deze zinloze gruweldaad niet overleeft. Wij gaan als advocaat van de fauna de belangen van deze das verdedigen in de rechtbank.

De das is in Vlaanderen een onvoorwaardelijk beschermde diersoort en kan dus nooit ‘bejaagd’ of ‘bestreden’ worden. Uiteraard werd hier ook de wet betreffende de bescherming en het welzijn der dieren zwaar overtreden. De verdachte jager/stroper uit Wellen werd inmiddels geïdentificeerd en wordt vandaag verhoord door zowel de politie van Borgloon als de Natuurinspectie van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).

Als advocaat van de fauna zullen wij ons vandaag als benadeelde melden bij het parket van Tongeren en ons vervolgens burgerlijke partij stellen. Dergelijke zware misdrijven mogen immers niet ongestraft blijven. Bij een veroordeling wordt de bevoegde arrondissementscommissaris door het Parket op de hoogte gebracht. Die zal het jachtverlof van de betrokkene intrekken, tenminste als hij daar überhaupt over beschikt.

Samen met alle andere natuur- en dierenliefhebbers bedanken we de wandelaar voor zijn verantwoordelijkheidszin en beloven we alles in het werk te stellen om de dader in de beklaagdenbank te krijgen.

Foto’s: www.vogelbescherming.be