Zoals je weet ijveren we met Vogelbescherming Vlaanderen al jaren voor eerlijke en correcte jachtplannen. Of je nu voor of tegen de jacht bent, àls er gejaagd wordt, moet dit volgens ons op een transparante manier gebeuren. Wanneer ergens een jachtpartij plaatsvindt, vinden wij het bijvoorbeeld erg belangrijk dat er een duidelijke schriftelijke overeenkomst moet bestaan tussen alle grondeigenaars en jagers. Zo is voor iedereen duidelijk welke terreinen gebruikt worden om aan de voor de jacht noodzakelijke 40ha aaneengesloten terrein te komen.
Dankzij heel wat lobbywerk en druk van Vogelbescherming Vlaanderen werden de jachtplannen vorig jaar voor iedereen toegankelijk gemaakt via www.geopunt.be. Toen bleek dat percelen massaal zonder medeweten van de eigenaar op de kaart ingekleurd stonden als jachtgebied, spoelde een golf van verontwaardiging over Vlaanderen. Ondanks de complexe procedure die we via onze website www.schietinactie.be toch wat probeerden te verlichten, lieten duizenden mensen in totaal 18.500ha uitkleuren als jachtgebied! Misschien heb je dit zelf ook laten doen? Omdat er bij de overheid een redelijke vertraging is opgelopen, kan het zijn dat je uitkleuring nog niet zichtbaar is op de kaart.
Recent vernamen we dat ook belangenvereniging Hubertusvereniging Vlaanderen de kaart 2017-2018, maar eveneens de voorgestelde kaart 2018-2019, op haar website heeft geplaatst. En hoewel op www.geopunt.be de weliswaar ietwat verouderde (er zouden vaker updates komen naarmate de achterstand bij de arrondissementscommissarissen wordt weggewerkt), maar wel officiële kaarten terug te vinden zijn, kunnen we als Vogelbescherming Vlaanderen niet anders dan blij zijn dat de jachtsector in gang is geschoten en blijkbaar ook ijvert voor eerlijke en correcte jachtplannen. Ons verbaast dit niet, aangezien Hubertusvereniging Vlaanderen ook baat heeft bij duidelijkheid en dat de aangesloten jagers de regels volgen. Rotte appels moeten eruit…
De voor iedereen toegankelijke kaarten zijn een eerste aanzet, maar toch hebben we nog heel wat suggesties die ervoor moeten zorgen dat ons gezamenlijk doel sneller en beter bereikt kan worden. We denken dan bijvoorbeeld aan een verplichte schriftelijke toestemming van niet alleen de nieuw ingekleurde percelen, maar van élke perceeleigenaar. We missen bovendien duidelijke informatie rond de grote verschillen tussen ‘jacht’ en ‘bestrijding’. Vanuit Vogelbescherming Vlaanderen zullen we altijd ijveren voor preventie van schade, wat veel diervriendelijker en efficiënter is, maar indien diersoorten effectief schade berokkenen is er ‘bestrijding’ mogelijk, en voor ‘bestrijding’ moet een perceel niet ingekleurd zijn in de jachtplannen. Tot nu toe vinden we hier nog niet veel van terug op jachtwebsites. We gaan er echter van uit dat dit maar een kwestie van tijd zal zijn. Wij staan alleszins graag open voor discussie en voor het aangeven van tips en ideeën om zo te komen tot iets waar alleen maar winnaars bij zijn: eerlijke en correcte jachtplannen.
Schrijver van dit artikel, Frederik Thoelen, is sinds 2017 werkzaam als algemeen directeur bij Vogelbescherming Vlaanderen. Eerder werkte hij als bioloog in het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek.

Www.vogelbeschermingvlaanderen.be