Rijsel bruist van Vlaamse levenskunst en deze omschrijving is zeker geen fabeltje. Het Vlaamse karakter reflecteert zich in het opmerkelijke architecturale erfgoed van de stad. Onder impuls van Les amis des vieilles pierres werd de omgeving van de Place Rihour, eens de residentie van de hertogen van Bourgondië, omgetoverd tot een aaneenschakeling van exclusieve straten met talrijke luxueuze winkels en historische panden in de typische Lilloisstijl met hun sculpturale gevels in beschilderde zandsteen. Tal van bezienswaardigheden volgen elkaar op wandelafstand op, zodat een geleide wandeling een must is om de stad te leren kennen. Er is uiteraard ook het Palais des Beaux-Arts, dat na het Louvre tot de belangrijkste musea van Frankrijk behoort. Hier vind je vooral 17de eeuwse Vlaamse en Hollandse meesters, maar ook een mooi overzicht van de Europese schilderkunst van de 18de en 19de eeuw tot de modernen. Wie nadien nog de nodige kracht in de benen heeft, moet beslist eens wandelen richting citadel, gebouwd door de bekende architect Vauban in opdracht van Louis XIV. Rijsel is een stad met ontelbare troeven waar de sfeer van vakantie triomfeert. Het zou zonde zijn zich deze culturele uitstap te ontzeggen.

Het programma is (onder voorbehoud) voorlopig samengesteld als volgt:
– het uur van vertrek is voorzien om 8 uur stipt aan de parking van het id+center.
– De bus brengt ons naar de Porte de Paris, voor de start van onze wandeling waarbij  wij (André en Freddy) als gids zullen fungeren. Wij hebben gisteren de stad verkend.
– Via de Place de la République en kleine winkelstraatjes lopen we richting Place Rihour, om verderop bij de wereldbefaamde patissier Meert koffie te drinken.
– Na deze tussenstop gaat de wandeling verder doorheen het oude centrum met kronkelende straatjes vol tal van bezienswaardigheden.
– De tweede stop is voorzien in het restaurant, een bistro de charme in de rue de la monnaie, ondergebracht in een voormalige neoclassicistische residentie die onder Lodewijk XIV een muntslagerij was. Met keukenchef Thomas Proÿe hebben wij een driegangenmenu afgesproken op basis van verse seizoensgebonden ingrediënten. Haute cuisine française is hun maatstaf.
– Voor het derde deel van de ontdekkingstocht brengen wij u via de Hospice Comtesse en de kathedraal Notre-Dame de la Treille naar het oude beursgebouw op de Place du Général de Gaulle, waar boven de ingangsdeur een hoorn des overvloeds verwijst naar de rijkdom van de stad.
– Van hieraf laten wij jullie vrij om op eigen houtje en volgens eigen behoefte de stad verder te verkennen.
– Afspraak voor de bus is 18.30 u met het Palais des Beaux-Arts als opstapplaats.

De deelname bedraagt € 55 voor leden (idCollectief, museum en heemkundige kring)
Niet-leden betalen € 65.
Drankverbruik aan tafel is voor eigen rekening.  
Een briefing met de exacte dagindeling en afspraken volgen op de bus.
Deelname melden op het nummer 0476 – 28 31 94 of via info@idcollectief.be met vermelding van “deelname reis Luik”

Inschrijven kan tot en met zondag 15 juni, maar een gouden raad: wacht niet tot de bus vol zit. (slechts 50 plaatsen). En dat gaat snel, want men kent ondertussen wel het uitzonderlijke en gevarieerde programma dat wij aanbieden.

Foto: Gemeente Hamme